Omlet z różnymi dodatkami może być zdrowym i pożywnym śniadaniem. Jeśli jednak masz czas i ochotę, by trochę poeksperymentować w kuchni, zachęcamy do przetestowania przepisu na miniomlety, które można nazwać też muffinami jajecznymi. Polecamy je jako pierwszy posiłek dnia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by najpierw przetestować je wieczorem na kolację, gdy nigdzie się nie spieszymy (aczkolwiek robi się je naprawdę w mgnieniu oka!), a potem przyrządzić na śniadanie. Można też od razu zrobić ich więcej i rano tylko odgrzać, choć oczywiście na świeżo są znacznie smaczniejsze. Poniżej podajemy przepis na sześć miniomletów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużej, głębokiej miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj je trzepaczką. Pokrój szynkę w małe kwadraciki, paprykę w drobną kostkę, a pomidory na mniejsze kawałki. Dorzuć wszystkie te składniki do rozbełtanych jajek. Wymieszaj.
Ser żółty zetrzyj na tarce, a szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj do naczynia z jajkami, warzywami i szynką. Ponownie zamieszaj.
Formę na muffiny posmaruj olejem lub masłem. Do każdego zagłębienia łyżką przekładaj porcję masy jajecznej. Rób to tak, by masa sięgała na trochę ponad połowę wysokości, bo miniomlety jeszcze urosną w piekarniku. Piecz je przez około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pamiętaj, że zaproponowane przez nas dodatki są tylko przykładowe. Jeśli nie lubisz któregoś z podanych składników, spokojnie możesz go pominąć. Do masy jajecznej nadadzą się też np. kukurydza, liście szpinaku, pokrojone oliwki, ser feta lub kozi oraz cukinia. To od ciebie zależy, jak skomponujesz swoje miniomlety.