Polacy szczególnie ukochali sobie kuchnię włoską i chociaż jesteśmy bardzo przywiązani do rodzimych smaków, to trzeba przyznać, że czasami "zdradzamy je" z pysznościami z Półwyspu Apenińskigo. Dziś mamy dla was kilka słów o zupie minestrone, czyli czymś pomiędzy zupą jarzynową a pomidorową, ale od początku do końca po włosku. Jest tak pyszna, że obie nasze polskie zupy wypadają przy niej jak przysłowiowe ubogie krewne.
Z czego składa się zupa minestrone? Fot. istockphoto.com / iuliia_n
REKLAMA
REKLAMA
Zupę minestrone można śmiało nazwać włoską zupą jarzynową lub pomidorową na sterydach. Jest naprawdę wyjątkowa nie tylko ze względu na smak i aromat, lecz także dlatego, że przyjmie niemal wszystko. Nie wolno jednak zapominać o pomidorach, przydadzą się też ziemniaki, marchewki, papryka, czosnek oraz fasolka szparagowa. Taka bomba smaku natychmiast przeniesie cię gdzieś do włoskiej trattorii lub do kuchni włoskiej babuni, która całe życie poświęciła, by jak najlepiej karmić swoich bliskich.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Połącz pomidorówkę i jarzynową w jedno. Włoska zupa minestrone nie ma sobie równych
Składniki:
minimum 2 litry dowolnego bulionu, możesz użyć także czystego rosołu,
2 niewielkie marchewki,
2 większe ziemniaki,
1 czerwona papryka,
1 większa cebula,
1 mała cukinia,
pół małej włoskiej kapusty,
2 duże pomidory (lub pół puszki krojonych pomidorów),
2-3 ząbki czosnku,
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
kawałek papryczki chili,
natka pietruszki,
sól, pieprz, suszone oregano,
oliwa, łyżka masła,
łyżka sosu Worcestershire,
łyżka jasnego sosu sojowego,
łyżka octu z białego wina,
starty parmezan.
Zupa minestrone - sposób wykonania:
Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim oliwę tak, by cienką warstwą pokrywała całe dno. Kiedy oliwa się rozgrzewa, drobno posiekaj cebulę i czosnek, paprykę pokrój w paski, a marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż warzywa, aż się lekko zarumienią. W tym momencie podsmaż także posiekaną papryczkę chili.
Cukinię pokrój w kostkę, podobnie ziemniaki, a kapustę poszatkuj. Dołóż warzywa do garnka, dodaj odrobinę masła i podsmażaj przez 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie zalej całość bulionem i zmniejsz moc palnika.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój i dodaj do zupy. Jeśli używasz gotowych pomidorów z puszki, pomiń krok z parzeniem. Dodaj także fasolkę szparagową i na wolnym ogniu gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami i sosami. Nie zapomnij dodać posiekanej natki. Zupę minestrone podawaj z grzankami lub drobnym makaronem - jak wolisz. Przed podaniem dodaj trochę pokruszonego parmezanu.