• Link został skopiowany

Spróbujesz i zapomnisz o frytkach i puree. Ziemniaki po francusku to ekstaza smaku z kilku składników

Ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat to jednak całkiem dobre miejsce do życia. To chyba najbardziej uniwersalne warzywo i z ziemniaków możemy zrobić setki, jeśli nie tysiące pysznych rzeczy. Jednak jedną z najpyszniejszych wymyślili Francuzi. Ziemniaki gratin to prostota w najlepszym wydaniu. Zadbaj o tanie dodatki i ostrą tarkę.
Ziemniaki gratin
Atsushi Hirao /Shutterstock

Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego życia bez ziemniaków. Niektórzy jedzą je niemal codziennie. Podajemy je utłuczone lub ubite na purée, młode posypujemy koperkiem i kładziemy na talerzach obok kotletów, kroimy w słupki i smażymy na złoto, robimy mięciutkie kluski lub gotujemy w zupach. Ziemniaki są pyszne w każdej formie, ale chyba najpyszniejsze są ziemniaki gratin. Co się kryje pod tą nazwą?

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Ziemniaki gratin, szerzej znane jako ziemniaki po francusku, to coś między zapiekanką a ziemniakami pieczonymi. Cienko pokrojone plastry ziemniaków układa się w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, zalewa się śmietanką, posypuje serem i zapieka w nagrzanym piekarniku. Niby nic, ale smak jest po prostu nie do opisania. Idealnie pasują jako dodatek do pieczeni, sztuki mięsa lub potraw z rusztu. Do tego czosnek i trochę tymianku i masz obiad jak z restauracji i to za przysłowiowe grosze. 

Ziemniaki po francusku. Jak zrobić tani obiad jak z restauracji?

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 130 g startego sera,
  • masło,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 2 gałązki tymianku,
  • sól.

Ziemniaki po francusku - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, możesz je także zetrzeć za pomocą mandoliny lub ostrej tarki. Nie powinny być grubsze niż 2 mm.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem z każdej strony. Na dno połóż przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę osól.
  3. Plastry ziemniaków układaj obok siebie tak, aby lekko na siebie nachodziły. Układaj je warstwowo, każdą warstwę lekko osól.
  4. Ułożone ziemniaki zalej śmietanką i zamknij naczynie pokrywką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez godzinę.
  5. Po godzinie zdejmij pokrywkę, dodaj starty ser i dwie gałązki tymianku. Zapiekaj całość jeszcze przez kwadrans. Zapiekankę podawaj gorącą.
Więcej o: