Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego życia bez ziemniaków. Niektórzy jedzą je niemal codziennie. Podajemy je utłuczone lub ubite na purée, młode posypujemy koperkiem i kładziemy na talerzach obok kotletów, kroimy w słupki i smażymy na złoto, robimy mięciutkie kluski lub gotujemy w zupach. Ziemniaki są pyszne w każdej formie, ale chyba najpyszniejsze są ziemniaki gratin. Co się kryje pod tą nazwą?
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Ziemniaki gratin, szerzej znane jako ziemniaki po francusku, to coś między zapiekanką a ziemniakami pieczonymi. Cienko pokrojone plastry ziemniaków układa się w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, zalewa się śmietanką, posypuje serem i zapieka w nagrzanym piekarniku. Niby nic, ale smak jest po prostu nie do opisania. Idealnie pasują jako dodatek do pieczeni, sztuki mięsa lub potraw z rusztu. Do tego czosnek i trochę tymianku i masz obiad jak z restauracji i to za przysłowiowe grosze.
Ziemniaki po francusku. Jak zrobić tani obiad jak z restauracji?
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- 130 g startego sera,
- masło,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 2 gałązki tymianku,
- sól.
Ziemniaki po francusku - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, możesz je także zetrzeć za pomocą mandoliny lub ostrej tarki. Nie powinny być grubsze niż 2 mm.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem z każdej strony. Na dno połóż przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę osól.
- Plastry ziemniaków układaj obok siebie tak, aby lekko na siebie nachodziły. Układaj je warstwowo, każdą warstwę lekko osól.
- Ułożone ziemniaki zalej śmietanką i zamknij naczynie pokrywką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez godzinę.
- Po godzinie zdejmij pokrywkę, dodaj starty ser i dwie gałązki tymianku. Zapiekaj całość jeszcze przez kwadrans. Zapiekankę podawaj gorącą.