Zastanawiasz się, co dobrego zrobić na kolację, a kanapki już wychodzą ci bokiem? A może planujesz spotkanie ze znajomymi lub romantyczną kolację i chcesz zabłysnąć? Nic prostszego i pyszniejszego. Makaron to zawsze dobry pomysł na kolację, ale ten jest tak kremowy, że po spróbowaniu aż zatańczysz z radości. To tylko kilka dodatków, ale sos... no bajka.
denio109 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nasz dzisiejszy przepis na makaron z boczkiem i serem jest bardzo uniwersalny. Idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację, kiedy chcesz na przykład wyjątkowo uczcić koniec tygodnia, jubileusz lub jakiś prywatny sukces. To zaledwie kilka składników i mniej niż 20 minut roboty, ale smak pozostanie na długo w pamięci każdego, kogo nim poczęstujesz. O jaki ser chodzi? Dziś stawiamy na wyrazisty i kremowy camembert, który niemal kocha się z boczkiem. Do tego trochę czosnku, szpinak i opcjonalnie kilka suszonych pomidorów. Powiedzieć, że to palce lizać, to nic nie powiedzieć.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron
Co na kolację? Zrób ten kremowy makaron z boczkiem i camembertem
Składniki:
300 g ulubionego makaronu,
ok. 150-200 g wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść świeżego szpinaku,
kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie),
śmietana 30 proc.,
sól, pieprz, ulubione zioła,
1 większy krążek sera camembert (ok. 150 g),
natka pietruszki do dekoracji.
Makaron z boczkiem i serem camembert - sposób wykonania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, ale zachowaj trochę wody makaronowej, bo zawarta w niej skrobia naturalnie zagęści sos. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. Boczek, suszone pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj odrobinę masła. Dodaj boczek i chwilę podsmażaj, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmażaj jeszcze przez 2 minuty, wrzuć szpinak, suszone pomidory, jeśli ich używasz i dopraw przyprawami. Zmniejsz ogień i podduszaj całość, aż papryka zmięknie.
Ugotowany makaron przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, wlej ok. 1/4 szklanki z makaronu i dodaj ser camembert (wcześniej obierz twardszą skórkę). Wymieszaj, a następnie dodaj 1/3 szklanki śmietanki i wymieszaj. Chwilę jeszcze podduszaj, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Gotowy makaron przełóż na talerze i udekoruj posiekaną natką.