• Link został skopiowany

Sznycle z indyka marynuję tylko tak. Mięso jest tak soczyste, że prawie tryska

Indyk nie jest tak często wybierany jak kurczak, głównie przez to, że sporo osób się go boi. Mięso indyka jest delikatniejsze i, co za tym idzie, wystarczy dosłownie chwila, by podczas obróbki wyschło prawie na wiór. Dziś mamy na to radę. Podpowiemy ci, jak zrobić idealnie soczystego i delikatnego indyka, bez względu na to, czy go smażysz, czy grillujesz. Kluczem jest marynata. Zapomnij o posypywaniu mięsa przyprawami na sucho.
Jak zamarynować indyka? Zanim dodasz jogurt, pamiętaj o czosnku i cytrynie
Joanna Szumilas-Głowacka

Mięso indyka jest pełne wartości odżywczych i powinniśmy sięgać po nie zdecydowanie częściej. Niestety zwłaszcza filety z piersi mają to do siebie, że wystarczy dosłownie na minutę spuścić oko z patelni lub rusztu, a staną się suche i wiórowate. Miałam ten problem, ale na szczęście rozwiązałam go wyśmienitą marynatą. Jak zrobić soczyste sznycle z indyka? Na początku trzeba "zamknąć" mięso. W tym pomoże jogurt naturalny, który zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego, kwaśny sok z cytryny i czosnek. Te dodatki zamykają wszystkie soki w środku mięsa i sprawiają, że sznycle są delikatne i pyszniejsze niż kiedykolwiek. Do tego tylko trochę soli i pieprzu ziołowego i możesz czekać na pochwały od bliskich. 

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Soczyste sznycelki z indyka. Marynata to gwarancja sukcesu

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka pokrojonej na sznycle, 
  • 1 duża cytryna, 
  • 500 g jogurtu naturalnego, 
  • 3-4 większe ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz ziołowy do smaku. 

Sznycle z indyka marynowane w jogurcie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia mięsa. Pokrój filet w poprzek włókien na sznycle o grubości ok. 2-2,5 cm. Następnie oprósz kawałki mięsa solą i pieprzem ziołowym. Lekko ubij sznycle pięścią (nie używaj tłuczka). 
  2. Cytrynę pokrój w plastry, czosnek obierz i posiekaj w cienkie plastry. Przygotuj miskę i na dnie połóż końcówki cytryny i kilka plasterków czosnku. Układaj warstwowo kawałki mięsa i na każdym połóż po plasterku cytryny (możesz pokroić je na pół)
  3. Całość zalej jogurtem i wmasuj go w kawałki mięsa. Potrząśnij miską i szczelnie owiń ją folią spożywczą. Całość włóż do lodówki na przynajmniej 12 godzin. 
  4. Następnego dnia odpowiednio wcześniej wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Przed obróbką usuń nadmiar marynaty i możesz zacząć panierować w jajku i bułce tartej.
  5. Smażone sznycle potrzebują dwóch minut z każdej strony na porządnie rozgrzanej patelni, grillowane z kolei trzech na gorącym ruszcie. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: