• Link został skopiowany

To ciasto zrobi furorę na komuniach. Wygląda jak z okładki, smakuje jeszcze lepiej

Czym zaskoczyć gości na komunii? Przygotuj niezwykle efektowne, a przy tym rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami. Bez pieczenia i długiego stania w kuchni. Wystarczy kilka składników. Rodzina będzie zachwycona.
Malinowe ciasto charlotte. Przepis na efektowny deser
Fot. ALLEKO / iStock

Zorganizowanie komunii w domu jest nie lada wyczynem organizacyjnym. Tym bardziej kiedy planujesz samodzielnie przygotować jedzenie, którym poczęstujesz całą rodzinę. Poza obiadem na stołach lądują również różnego rodzaje ciasta, w tym głównie serniki, malinowe chmurki i inne. Jeśli nie masz czasu na długie stanie w kuchni, jednak chcesz upichcić jeszcze jeden placek, postaw na niecodzienne rozwiązanie. Połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnym musem z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Czym zaskoczyć gości na komunii? Zapomnij o serniku

Ciasto charlotte ze świeżymi owocami to deser, który zawsze wygląda bajecznie, a do tego wręcz rozpływa się w ustach. Jest piękny, wyjątkowo smaczny i nie wymaga pieczenia. Z tego powodu doskonale nada się jako urozmaicenie stołu podczas różnych uroczystości, w tym również komunii. Czego będziesz potrzebować, by go przyrządzić?

Składniki:

  • 300 g podłużnych biszkoptów ("ladyfingers"),
  • 750 g świeżych malin,
  • 2 budynie malinowe,
  • galaretka malinowa,
  • 0,5 l mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 ml chłodnej śmietanki 30 proc.,
  • 100 g białej czekolady,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • tortownica o 21 cm średnicy.

PORADA! Zamiast malin możesz użyć innych owoców. Doskonale sprawdzą się świeże truskawki lub borówki. Pamiętaj tylko, że maliny dodadzą ciastu nieco kwaśnego posmaku, który doskonale będzie się komponował z resztą.

maliny (zdj. ilustracyjne)
maliny (zdj. ilustracyjne) pixabay/Hans

Jak zrobić ciasto z malinami? Postaw na przełamanie smaków

Przygotowanie ciasta zacznij od zdjęcia z tortownicy obręczy. Następnie dookoła dna ułóż lekko przycięte u dołu biszkopty, a pozostałymi wyłóż dno. W międzyczasie do blendera wrzuć 0,5 kg malin i zmiksuj na gładką masę. Co dalej?

  1. Mus malinowy przetrzyj przez sitko, by pozbyć się z niego wszystkich pestek, po czym przelej do garnka. 
  2. Dodaj do niego cukier oraz 350 ml mleka, wymieszaj i zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budynie malinowe, po czym dodaj je do gotującej się masy i wymieszaj. Trzymaj na ogniu, aż całość zacznie wrzeć, po czym odstaw do ostygnięcia. Chłodną masę wylej na biszkopty, by powstała pierwsza warstwa.
  3. W osobnym garnuszku podgrzej śmietankę, po czym wrzuć do niej połamaną na kostki czekoladę. Wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a składniki połączą. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut, po czym dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Na koniec dorzuć rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku, a następnie lekko ostudzoną żelatynę. Jeszcze raz porządnie wymieszaj z pomocą miksera. Puszystą masę wylej na pierwszą warstwę ciasta.
  4. Teraz przygotuj galaretkę. Rozpuść ją w 350 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie.
  5. Na drugiej warstwie ciasta ułóż maliny, po czym zalej je tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj schłodzone, gdy całe idealnie stężeje.

Robisz komunię w domu, czy w lokalu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: