Jak zrobić delikatną, soczystą i kruchą karkówkę z piekarnika na niedzielny obiad? Żeby mówić o sukcesie, zacznij o tym myśleć już dzień wcześniej i zadbaj o rzecz najważniejszą - marynatę. Jak zamarynować karkówkę, żeby mięso niemal się rozpadało? Ta mieszanka może wprawić w lekką konsternację, ale połączenie składników działa cuda. W rolach głównych słodki napój i ulubiony sos Polaków.
miticamihaila /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karkówka z piekarnika to, obok kotletów i pieczonych udek, jedna z najpopularniejszych opcji na niedzielny obiad lub danie główne podczas rodzinnych świąt i uroczystości. Karkówka to wdzięczne mięso, jednak żeby była naprawdę pyszna i soczysta po upieczeniu, trzeba oczywiście zadbać o marynatę. Marynowanie na sucho w samych przyprawach nie zawsze jest najlepszym pomysłem. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować najlepszą marynatę do karkówki z piekarnika (ale z grilla także). Głównym składnikiem mieszanki jest cola. Nie mniej ważny jest ketchup oraz musztarda. Musztardę jednak warto wybrać wyrazistą, np. rosyjską, która jest ostra i bardzo aromatyczna. Reszta to już pikuś.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędne tacos z grillowaną karkówką
Soczysta i krucha karkówka z piekarnika. Marynata z coli i ketchupu jest najlepsza
Składniki:
ok. 2 kg karkówki wieprzowej,
1,5 szklanki coli,
1,5 szklanki ketchupu,
5 łyżek ostrej musztardy,
2 żółte cebule,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek,
smalec do podsmażenia mięsa i cebuli.
Karkówka marynowana w coli i ketchupie - sposób wykonania:
Mięso osusz ręcznikiem i pokrój na plastry o grubościok. 1,5-2 cm. Delikatnie oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką z obu stron. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w cienkie plastry.
Do miski wlej colę, dodaj ketchup, musztardę, czosnek granulowany, słodką paprykę i majeranek. Całość wymieszaj.
Plastry karkówki ułóż w naczyniu i na każdy kawałek połóż kilka kawałków cebuli oraz kilka plastrów czosnku, a także listki laurowe. Lekko dociśnij dodatki do mięsa, następnie całość zalej marynatą.
Lekko potrząśnij naczyniem, by marynata "dotarła" do każdego kawałka i włóż je do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 40 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij z naczynia pokrywkę i piecz jeszcze przez kwadrans, by nadmiar marynaty odparował, a mięso z wierzchu lekko się zarumieniło. Podawaj z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.