Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w dziesiątkę. Myślę, że mało osób pomyśli, by dodać ten sok.
Fot. istockphoto.com / Natalikaevsti
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić zupę z botwinki? Cóż, jak to z klasycznymi polskimi zupami bywa, nie ma w przepisie na botwinkę nic trudnego. Musimy jednak pamiętać, że każdy, nawet najłatwiejszy przepis można dodatkowo podkręcić, by z potrawy wydobyć maksimum smaku. Nie inaczej jest w przypadku botwinki, którą ja podkręcam gęstym, lekko kwaśnym sokiem pomidorowym, najlepiej domowym. Ten dodatek nie dominuje nad smakiem młodych pędów buraczków, lecz dodatkowo wydobywa ich słodycz i jednocześnie daje lekką nutę kwasowości, czyli to, co w botwince lubimy. Jeśli masz w planie zupę z botwiny, wypróbuj przepis z tym dodatkiem. Nie zawiedziesz się.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Zupa z botwinki. Wlej trochę tego soku, a uderzą cię smak i aromat
Składniki:
4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
2 marchewki,
kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
1 czubata łyżka masła,
gesty, domowy sok pomidorowy bez cukru,
2-3 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
pęczek szczypiorku,
pęczek koperku,
do podania kilka jajek na twardo lub w koszulce.
Przepis na zupę z botwinki z sokiem pomidorowym - sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej masło i kiedy zacznie się pienić, dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, najpierw pół szklanki, a jeśli smak będzie zbyt delikatny, dolej więcej wedle uznania. Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 30 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz palnik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo, opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak babcia zawsze podawała ziemniaczki obok i tak botwinka smakuje mi najlepiej.