• Link został skopiowany

Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje

Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w dziesiątkę. Myślę, że mało osób pomyśli, by dodać ten sok.
Jak zrobić zupę z botwiny?
Fot. istockphoto.com / Natalikaevsti

Jak zrobić zupę z botwinki? Cóż, jak to z klasycznymi polskimi zupami bywa, nie ma w przepisie na botwinkę nic trudnego. Musimy jednak pamiętać, że każdy, nawet najłatwiejszy przepis można dodatkowo podkręcić, by z potrawy wydobyć maksimum smaku. Nie inaczej jest w przypadku botwinki, którą ja podkręcam gęstym, lekko kwaśnym sokiem pomidorowym, najlepiej domowym. Ten dodatek nie dominuje nad smakiem młodych pędów buraczków, lecz dodatkowo wydobywa ich słodycz i jednocześnie daje lekką nutę kwasowości, czyli to, co w botwince lubimy. Jeśli masz w planie zupę z botwiny, wypróbuj przepis z tym dodatkiem. Nie zawiedziesz się. 

Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Zupa z botwinki. Wlej trochę tego soku, a uderzą cię smak i aromat

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • 1 czubata łyżka masła,
  • gesty, domowy sok pomidorowy bez cukru, 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo lub w koszulce.

Przepis na zupę z botwinki z sokiem pomidorowym - sposób wykonania:

  1. W większym garnku rozgrzej masło i kiedy zacznie się pienić, dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, najpierw pół szklanki, a jeśli smak będzie zbyt delikatny, dolej więcej wedle uznania. Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 30 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz palnik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
  5. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo, opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak babcia zawsze podawała ziemniaczki obok i tak botwinka smakuje mi najlepiej. 
Więcej o: