Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki. Najczęściej zaczynamy od ogórków małosolnych. Ja jednak stawiam na inny przepis. Ogórki z curry są naprawdę pyszne, ale watro trzymać się proporcji.
archiwum prywatne / redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Ogórki w zalewie curry to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić tych warzyw i przy okazji dużo łatwiejsza niż choćby małosolne. Przy ogórkach małosolnych trzeba dbać o temperaturę, światło i sprawdzać, czy nie zaczynają za szybko fermentować. W przypadku ogórków curry wystarczy zadbać o zalewę i zakręcić słoiki. Ogórki z curry są idealną przekąską, świetnie smakują z kotletem mielonym lub przysmakami z grilla, a w sałatkach są palce lizać. Z pierwszych ogórków gruntowych chcesz zrobić małosolne albo kiszone? Zastanów się dwa razy, czy nasz dzisiejszy przepis nie jest lepszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Ogórki w curry. Zrób je w maju zamiast małosolnych
Składniki na zalewę:
1,5 l wody,
1,5 l octu spirytusowego,
2 łyżki soli do przetworów,
1 szklanka cukru,
2 czubate łyżki przyprawy curry,
płaska łyżka słodkiej papryki.
Ponadto:
ok. 4 kg niewielkich ogórków gruntowych,
na każdy słoik: kilka piórek cebuli, płaska łyżka ziaren gorczycy, 3 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu.
Ogórki w zalewie curry - sposób wykonania:
Przygotuj suche i wyparzone słoiki. Powinny być czyste, żeby żadne bakterie nie przedostały się do przetworów. Pasteryzacja wprawdzie powinna je unicestwić, ale lepiej dmuchać na zimne.
Kiedy masz już wyparzone słoiki, zajmij się zalewą. Wszystkie składniki umieść w garnku, dokładnie zamieszaj, by sól i cukier się rozpuściły. Doprowadź do wrzenia i odstaw z palnika, by zalewa przestygła, powinna być tylko lekko ciepła, nieco chłodniejsza niż temperatura pokojowa.
Kiedy słoiki już wyschły, dodaj do każdego z nich cebulę, gorczycę, liście laurowe oraz kulki ziela i pieprzu.
Opłukane ogórki przekrój wzdłuż na pół i pionowo ułóż w słoikach. Następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć słoiki.
Przygotuj duży i szeroki garnek. Jego dno wyłóż ściereczką i ułóż słoiki tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj i pasteryzuj 10-15 minut, by ogórki zachowały chrupkość. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.