Arancini to przekąska, którą można kupić niemal na każdym kroku, przemierzając sycylijskie uliczki. To kulki z ugotowanego ryżu, smażone w panierce, a w środku chrupiących kuleczek kryją się najróżniejsze farsze, oczywiście pełne włoskich składników. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszą przekąskę na imprezę lub kolację albo lunch we włoskim stylu.
Przede wszystkim zadbaj o ryż. Najlepszym wyborem będzie specjalny ryż do risotto, który ma dużą zawartość skrobi. Nie może zabraknąć typowo włoskich dodatków - przydadzą się: parmezan, mozzarella, dobre pomidory i trochę włoskiej wędliny. Myślę, że dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Ryżowe kuleczki z nadzieniem jak pizza. Jak zrobić arancini?
Składniki na masę ryżową:
- 0,5 kg krótkoziarnistego ryżu do risotto,
- 100 g twardego sera (najlepiej parmezanu),
- 2 większe jajka,
- ok. 200 g mąki pszennej,
- ok. 200 g bułki tartej.
Składniki na nadzienie:
- 3 większe pomidory,
- 1 żółta cebula,
- mozzarella mini - po jednej kulce na każde arancini,
- 2-3 ząbki czosnku,
- poszarpane plastry mortadeli lub innej włoskiej wędliny,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, oregano, świeża bazylia.
Arancini - sposób wykonania:
- Przygotowanie sycylijskiej przekąski zacznij od ryżu. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, powinien być ugotowany na półmiękko. Następnie odcedź ryż i pozostaw do przestygnięcia. Parmezan zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i dodaj do ryżu.
- Teraz zajmij się włoskim farszem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość, aż woda w większości odparuje.
- Teraz czas na formowanie kulek. Porcję ryżu z parmezanem uformuj w dłoniach w kształt "koszyczka". Do środka włóż kulkę mozzarelli i łyżkę farszu. Następnie zaklej arancini w dłoniach, formując je w kształt kulki. Gotowe kuleczki panieruj jak kotlety schabowe - najpierw mąka, potem rozmącone jajko oraz bułka tarta.
- W garnku rozgrzej litr oleju rzepakowego. Wrzucaj ostrożnie arancini i smaż je na złoty kolor. Usmażone kulki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z listkiem świeżej bazylii.
Wskazówka: Arancini możesz zrobić z dowolnym farszem. Świetne będą z farszem bolońskim, wówczas warto dodać trochę groszku konserwowego. Możesz dodać także miks różnych serów, szpinak, grzyby, a nawet owoce morza.