• Link został skopiowany

Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza

Spośród kuchni całego świata Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kuchnię włoską. Z chęcią odwiedzamy włoskie restauracje lub w zaciszu domowym pichcimy ichniejsze smakołyki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić jedną z najpopularniejszych włoskich, a ściślej sycylijskich, przekąsek. Co to takiego arancini i jak je zrobić?
Arancini
Sophia Tr /Shutteratsock

Arancini to przekąska, którą można kupić niemal na każdym kroku, przemierzając sycylijskie uliczki. To kulki z ugotowanego ryżu, smażone w panierce, a w środku chrupiących kuleczek kryją się najróżniejsze farsze, oczywiście pełne włoskich składników. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszą przekąskę na imprezę lub kolację albo lunch we włoskim stylu.

Przede wszystkim zadbaj o ryż. Najlepszym wyborem będzie specjalny ryż do risotto, który ma dużą zawartość skrobi. Nie może zabraknąć typowo włoskich dodatków - przydadzą się: parmezan, mozzarella, dobre pomidory i trochę włoskiej wędliny. Myślę, że dawno nie jedliście czegoś tak pysznego. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Ryżowe kuleczki z nadzieniem jak pizza. Jak zrobić arancini?

Składniki na masę ryżową:

  • 0,5 kg krótkoziarnistego ryżu do risotto,
  • 100 g twardego sera (najlepiej parmezanu),
  • 2 większe jajka,
  • ok. 200 g mąki pszennej,
  • ok. 200 g bułki tartej.

Składniki na nadzienie:

  • 3 większe pomidory,
  • 1 żółta cebula,
  • mozzarella mini - po jednej kulce na każde arancini,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • poszarpane plastry mortadeli lub innej włoskiej wędliny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano, świeża bazylia.

Arancini - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie sycylijskiej przekąski zacznij od ryżu. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, powinien być ugotowany na półmiękko. Następnie odcedź ryż i pozostaw do przestygnięcia. Parmezan zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i dodaj do ryżu.
  2. Teraz zajmij się włoskim farszem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość, aż woda w większości odparuje.
  3. Teraz czas na formowanie kulek. Porcję ryżu z parmezanem uformuj w dłoniach w kształt "koszyczka". Do środka włóż kulkę mozzarelli i łyżkę farszu. Następnie zaklej arancini w dłoniach, formując je w kształt kulki. Gotowe kuleczki panieruj jak kotlety schabowe - najpierw mąka, potem rozmącone jajko oraz bułka tarta.
  4. W garnku rozgrzej litr oleju rzepakowego. Wrzucaj ostrożnie arancini i smaż je na złoty kolor. Usmażone kulki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z listkiem świeżej bazylii.

Wskazówka: Arancini możesz zrobić z dowolnym farszem. Świetne będą z farszem bolońskim, wówczas warto dodać trochę groszku konserwowego. Możesz dodać także miks różnych serów, szpinak, grzyby, a nawet owoce morza. 

Więcej o: