• Link został skopiowany

Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci

Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto, które zawsze się udaje, jest szybkie i smakuje jak spod babcinej ręki. Jak zrobić ciasto na oleju?
Ciasto z owocami
Fot. iStock/jirkaejc

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendu bez blachy pysznego, domowego ciasta i jeżeli zaliczasz się do tego grona, mamy dla ciebie świetny przepis na ciasto na oleju z owocami. To chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Wychodzi delikatne, mięciutkie, puszyste i słodkie w punkt. Pachnie i smakuje jak u babci i nie masz powodu martwić się o zakalec. Zrób nasz przepis krok po kroku, a twój deser przeniesie zarówno ciebie, jak również twoich bliskich do krainy wspomnień z dzieciństwa. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na galette z truskawkami - idealny deser na wiosnę i lato

Ciasto na oleju z owocami - przepis na deser jak z babcinej kuchni

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 4 średnie jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 płaska łyżka cynamonu (opcjonalnie),
  • ok. 500 g dowolnych owoców: śliwek z syropu, truskawek, rabarbaru, borówek itp.

Ciasto na oleju z owocami - sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się owocami, których chcesz użyć do ciasta. Jeśli używasz np. śliwek z syropu lub wiśni z kompotu, odcedź je z płynu. Świeże śliwki, morele, truskawki lub rabarbar oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zasyp odrobiną cynamonu i odstaw.
  2. Przygotuj miskę i wbij jajka, dodaj oba cukry i mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na puszysty kogel-mogel.
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i utrzyj całość na gładką masę. Na końcu cienką strużką wlewaj olej. Nie miksuj jednak zbyt długo - tylko do momentu połączenia składników.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Brzegi wysmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą albo kaszą manną, by ciasto nie przywarło. Następnie ostrożnie wlej masę do środka. Na wierzchu ułóż wybrane owoce.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez ok. 40 minut. Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą z białej czekolady.
Więcej o: