• Link został skopiowany

Sklepowy się nie umywa. Tak zrobisz najlepszy krem do kanapek. 5 składników i 5 minut roboty

Jak zrobić krem czekoladowy na kanapki? Nie potrzebujesz do tego daktyli. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników oraz chwila w kuchni, by przygotować pyszne smarowidło. Posmakuje nawet najmłodszym.
Jak zrobić krem czekoladowy do kanapek?
Domowy krem czekoladowy. Fot. pexels.com /nurgul kelebek

Słodkie kremy na bazie czekolady i orzechów wykorzystywane do kanapek, naleśników, omletów i ciast cieszą się niesłabnącą popularnością. Choć w sklepie znajdziesz ich naprawdę sporo, składy najczęściej pozostawiają wiele do życzenia. Z tego powodu najlepiej przygotować je samodzielnie. Będą równie smaczne, a przy tym znacznie zdrowsze. 

Zobacz wideo Nutella z awokado i banana [HAPS FIT]

Jak zrobić krem czekoladowy do kanapek? Przygotuj te składniki

Idealnie aksamitny, pełen smaku oraz orzechowego aromatu. Taki właśnie jest domowy krem à la nutella, który możesz przygotować samodzielnie. Sam przepis jest dziecinnie prosty, dlatego możesz zaangażować do niego nawet najmłodszych. Co więcej, ze względu na liczne zamienniki składników zapewne obejdzie się bez wizyty w sklepie. Całość wyjdzie zdecydowanie zdrowsza, a przy tym wciąć czekoladowa. Czego będziesz potrzebować?

Jak zrobić krem czekoladowy a la Nutella?
Jak zrobić krem czekoladowy a la Nutella?Krem czekoladowy do kanapek. Fot. pexels.com / kirowang

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany (możesz zamienić je na awokado).
  • 50 g oleju kokosowego (lub roztopionego masła),
  • 20 g (3 łyżki stołowe) porządnego kakao,
  • 50 g miodu (lub syropu klonowego),
  • kilkanaście sztuk orzechów laskowych.

Jak zrobić domową Nutellę? Wystarczą 4 kroki

Do przygotowania domowego kremu potrzebujesz blendera. Zacznij od obrania i pokrojenia na kawałki bananów. Następnie przełóż je do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Co dalej?

  1. Do bananów dodaj pozostałe składniki, czyli tłuszcz, kakao, słodzidło i orzechy.
  2. Całość zblenduj na wysokich obrotach, by powstała gładka, aksamitna masa.
  3. Gotowy krem przełóż do czystego słoika i zakręć. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie. Smacznego!

Jakie smarowidło do kanapek lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: