Jakie jest najlepsze polskie ciasto? Nasz kraj słynie z doskonałych słodkości, ale sztuczna inteligencja wskazała jednego zwycięzcę. Ten wypiek pachnie domem, późnym latem i kuchnią babci.
To najlepsze polskie ciasto według AI. Pachnie domem i wakacjami. Sernik bije na głowę, istock/@JeanRee
REKLAMA
REKLAMA
Tradycyjne polskie ciasta to między innymi makowiec, sernik i szarlotka. Jednak, kiedy zapytałam AI o wskazanie najlepszego wypieku, odpowiedź była zaskakująca. Byłam pewna, że będzie to sernik, lecz się myliłam. "Serce" sztucznej inteligencji podbiła szarlotka.
REKLAMA
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Prawdziwa królowa polskich wypieków według AI. To ciasto smakuje doskonale
Szarlotka to tradycyjne ciasto, które przyrządza się na kilka sposobów. Nieodłącznym elementem są jabłka - tarte lub w kawałkach z dodatkiem cynamonu, orzechów lub rodzynek. Podstawą jest też maślane ciasto kruche lub półkruche. Szarlotkę można podawać z bezą, kruszonką albo lodami.
Jak zrobić szarlotkę? Wychodzi tak pyszne, że blacha zniknie w kilka minut
Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka o kwaskowatym smaku, które zbalansują słodki posmak ciasta. Dobrym wyborem będzie Antonówka, Szara Reneta, Ligol, Papierówka, Gloster i Boiken. Lepiej unikać soczystych odmian, które sprawią, że wypiek może zacząć się rozpadać. Do przygotowania szarlotki potrzebujesz:
1,5 kg jabłek,
300 g mąki pszennej,
200 g zimnego masła,
7 łyżek cukru,
łyżkę cukru wanilinowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z połowy cytryny,
2-3 łyżeczki cynamonu,
jajko.
Został ci kawałek ciasta i nie wiesz, co z nim zrobić? Folia to jakiś pomysł. Ale mamy coś lepszegoFot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl / a
Szarlotka nie jest trudna w przygotowaniu, lecz wymaga odrobiny cierpliwości.
Zacznij od przygotowania ciasta. Do naczynia wsyp mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na 20 minut lub do zamrażalnika na 20 minut.
Przejdź do przyrządzenia masy jabłkowej. Z obranych owoców wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię, polej sokiem z cytryny i dodaj 4 łyżki cukru oraz cynamon. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a jabłka będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
Jedną część ciasta rozwałkuj i włóż na blachę. Wyłóż jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp masę jabłkową, aby powstała kruszonka. Piecz przez godzinę w 180 stopniach.
Najlepsze polskie ciasto to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.