Jem jajka na śniadanie praktycznie każdego dnia. Przerobiłam już wszystko - na twardo, na miękko, z piekarnika, w koszulce, sadzone, omlet, szakszukę. I wiesz co? Wcale nie mam dość. Są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka, pełne witamin A, D, E, B12 i minerałów, takich jak żelazo czy selen. Do tego są sycące, lekkostrawne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli znudziły ci się najbardziej banalne wersje, sięgnij po coś świeżego, czyli jajka... na chmurce.
Zobacz wideo Przepis na domowy majonez
Czym zastąpić jajecznicę? Puszysta chmurka z białka to śniadaniowy hit
Cloud eggs to danie, które wygląda jak z drogiej restauracji, ale przygotujesz je szybciej, niż myślisz. To idealna propozycja, jeśli masz ochotę na coś efektownego i lekkiego. Cały sekret tkwi w ubitych białkach, które po upieczeniu tworzą delikatną poduszkę dla żółtka. A najlepsze w tym wszystkim? Składniki masz już prawdopodobnie w lodówce.
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- odrobina masła lub oleju do posmarowania blachy.
Dobre śniadanie z jajek. Przepis na cloud eggs, które znikają z talerza w kilka sekund
Jajka na chmurce są delikatne, lekkie i mają wyjątkową konsystencję, która sprawia, że śniadanie staje się bardziej wykwintne. Dodatkowo można je wzbogacić o ulubione dodatki, takie jak żółty ser, szczypiorek lub pieczywo pełnoziarniste.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i delikatnie przełóż je do osobnych małych miseczek. Postaraj się ich nie uszkodzić, bo będą centrum chmurki.
- Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Najlepiej użyj miksera. Piana powinna być tak sztywna, by nie wypłynęła z miski nawet po jej odwróceniu. Pod koniec dodaj sok z cytryny, który nada lekkości i stabilności.
- Wsyp starty parmezan do piany i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką. Nie mieszaj zbyt intensywnie, ponieważ zależy nam, żeby nie zniszczyć struktury białka.
- Wyłóż pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną. Uformuj z niej 2-3 "chmurki", lekko spłaszcz i zrób w środku niewielkie zagłębienia.
- Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika (góra-dół) na 3 minuty. Białka powinny lekko się zrumienić, ale nie całkowicie wyschnąć.
- Wyjmij blachę i delikatnie wlej żółtka w zagłębienia. Włóż ponownie do piekarnika. Tym razem przełącz na funkcję "góra" i piecz jeszcze 2 minuty.
- Podawaj od razu. Najlepiej na chrupiącej grzance lub z dodatkiem ulubionej sałatki.