• Link został skopiowany

Jajka jak chmurka? Też nie wierzyłam. Zrobiłam raz i przepadłam. Już nie jem jajecznicy

Kiedy klasyczna jajecznica już nie cieszy, a omlet wychodzi jak podeszwa, warto poszukać czegoś nowego. Co zrobić z jajek na śniadanie? Cloud eggs to strzał w dziesiątkę. Danie jest sycące i wygląda jak z eleganckiej restauracji.
Jajka na chmurce
Fot. iStock, Jo_Zimny

Jem jajka na śniadanie praktycznie każdego dnia. Przerobiłam już wszystko - na twardo, na miękko, z piekarnika, w koszulce, sadzone, omlet, szakszukę. I wiesz co? Wcale nie mam dość. Są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka, pełne witamin A, D, E, B12 i minerałów, takich jak żelazo czy selen. Do tego są sycące, lekkostrawne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli znudziły ci się najbardziej banalne wersje, sięgnij po coś świeżego, czyli jajka... na chmurce.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Czym zastąpić jajecznicę? Puszysta chmurka z białka to śniadaniowy hit

Cloud eggs to danie, które wygląda jak z drogiej restauracji, ale przygotujesz je szybciej, niż myślisz. To idealna propozycja, jeśli masz ochotę na coś efektownego i lekkiego. Cały sekret tkwi w ubitych białkach, które po upieczeniu tworzą delikatną poduszkę dla żółtka. A najlepsze w tym wszystkim? Składniki masz już prawdopodobnie w lodówce.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • odrobina masła lub oleju do posmarowania blachy.

Dobre śniadanie z jajek. Przepis na cloud eggs, które znikają z talerza w kilka sekund

Jajka na chmurce są delikatne, lekkie i mają wyjątkową konsystencję, która sprawia, że śniadanie staje się bardziej wykwintne. Dodatkowo można je wzbogacić o ulubione dodatki, takie jak żółty ser, szczypiorek lub pieczywo pełnoziarniste.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i delikatnie przełóż je do osobnych małych miseczek. Postaraj się ich nie uszkodzić, bo będą centrum chmurki.
  2. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Najlepiej użyj miksera. Piana powinna być tak sztywna, by nie wypłynęła z miski nawet po jej odwróceniu. Pod koniec dodaj sok z cytryny, który nada lekkości i stabilności.
  3. Wsyp starty parmezan do piany i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką. Nie mieszaj zbyt intensywnie, ponieważ zależy nam, żeby nie zniszczyć struktury białka.
  4. Wyłóż pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną. Uformuj z niej 2-3 "chmurki", lekko spłaszcz i zrób w środku niewielkie zagłębienia.
  5. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika (góra-dół) na 3 minuty. Białka powinny lekko się zrumienić, ale nie całkowicie wyschnąć.
  6. Wyjmij blachę i delikatnie wlej żółtka w zagłębienia. Włóż ponownie do piekarnika. Tym razem przełącz na funkcję "góra" i piecz jeszcze 2 minuty.
  7. Podawaj od razu. Najlepiej na chrupiącej grzance lub z dodatkiem ulubionej sałatki.
Więcej o: