Są takie ciasta, które pasują na każdą okazję i bez okazji. Są też takie, które sprawdzają się przede wszystkim na ważniejsze okazje i jedną z nich jest zbliżający się Dzień Matki. Jakie ciasto zrobić na tę uroczystość? U mnie wybór jest tylko jeden - płaczący sernik, czyli sernik z rosą. Jest tak pyszny, że wasze mamy z pewnością uronią łezkę wzruszenia.
Pryimachuk Mariana / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Płaczący sernik to ciasto znane pod różnymi nazwami. Niektórzy mówią na nie sernik z rosą, inni łzy teściowej lub łzy sołtysa, a jeszcze inni... łzy Wałęsy. Jak zwał, tak zwał, ale jedno jest pewne: smak jest genialny zawsze. To ciasto w moim domu pojawia się podczas ważniejszych uroczystości i na pewno jak co roku zrobię je na Dzień Matki. Jak się zabrać za to słodkie cudo? Żeby wierzch zezłocił się od maleńkich kropelek, musisz dać mu czas - zrób go dzień wcześniej, a ciężko będzie ci je zliczyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Iwona Pavlović dostała od Beaty Tyszkiewicz przepis na sernik... w formie listu!
Ciasto na Dzień Matki. Płaczący sernik to strzał w dziesiątkę
1 kg twarogu półtłustego (może być ten gotowy z wiaderka),
1 szklanka cukru (można dać 3/4),
2 opakowania cukru waniliowego,
2 całe jajka,
4 żółtka,
3 szklanki tłustego mleka,
2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru,
0,5 szklanki oleju.
Składniki na bezę:
6 białek (pozostałych z poprzednich warstw ciasta),
1 szklanka cukru.
Płaczący sernik - sposób wykonania:
Zacznij od kruchego spodu. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je na kawałki). Dodaj cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia i energicznie je zagnieć. Następnie odłóż je na godzinę do lodówki. Ciasto kruche możesz także przygotować dzień wcześniej.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie ułóż na niej ciasto kruche i wyrównaj, by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz spód przez 10 minut.
Kiedy spód się piecze, przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukry waniliowe i mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę.
Nie przerywając miksowania, dodawaj twaróg łyżka po łyżce. Następnie dodaj proszki budyniowe i mleko. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, cienką strużką wlewaj olej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i powoli wylej na niego masę sernikową. Uważaj, by nie podpłynęła pod ciasto. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
15 minut przed końcem pieczenia, zajmij się bezą. Białka ubij na sztywno z cukrem. Piana powinna lśnić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150 stopni. Wyłóż bezę na sernik i wyrównaj wierzch. Możesz zrobić na bezie wzorek. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tym razem przez ok. 15 minut. Po upieczeniu od razu przenieś sernik do chłodniejszego miejsca. Po dwóch godzinach powinny zacząć pojawiać się kropelki.