• Link został skopiowany

Na Dzień Matki zrobię najlepsze ciasto. Płaczący sernik znika z prędkością światła

Są takie ciasta, które pasują na każdą okazję i bez okazji. Są też takie, które sprawdzają się przede wszystkim na ważniejsze okazje i jedną z nich jest zbliżający się Dzień Matki. Jakie ciasto zrobić na tę uroczystość? U mnie wybór jest tylko jeden - płaczący sernik, czyli sernik z rosą. Jest tak pyszny, że wasze mamy z pewnością uronią łezkę wzruszenia.
Sernik z rosą
Pryimachuk Mariana / Shutterstock

Płaczący sernik to ciasto znane pod różnymi nazwami. Niektórzy mówią na nie sernik z rosą, inni łzy teściowej lub łzy sołtysa, a jeszcze inni... łzy Wałęsy. Jak zwał, tak zwał, ale jedno jest pewne: smak jest genialny zawsze. To ciasto w moim domu pojawia się podczas ważniejszych uroczystości i na pewno jak co roku zrobię je na Dzień Matki. Jak się zabrać za to słodkie cudo? Żeby wierzch zezłocił się od maleńkich kropelek, musisz dać mu czas - zrób go dzień wcześniej, a ciężko będzie ci je zliczyć. 

Zobacz wideo Iwona Pavlović dostała od Beaty Tyszkiewicz przepis na sernik... w formie listu!

Ciasto na Dzień Matki. Płaczący sernik to strzał w dziesiątkę

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej).
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na warstwę twarogową:

  • 1 kg twarogu półtłustego (może być ten gotowy z wiaderka),
  • 1 szklanka cukru (można dać 3/4),
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 całe jajka,
  • 4 żółtka,
  • 3 szklanki tłustego mleka,
  • 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru,
  • 0,5 szklanki oleju.

Składniki na bezę:

  • 6 białek (pozostałych z poprzednich warstw ciasta),
  • 1 szklanka cukru.

Płaczący sernik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od kruchego spodu. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je na kawałki). Dodaj cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia i energicznie je zagnieć. Następnie odłóż je na godzinę do lodówki. Ciasto kruche możesz także przygotować dzień wcześniej.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie ułóż na niej ciasto kruche i wyrównaj, by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz spód przez 10 minut.
  3. Kiedy spód się piecze, przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukry waniliowe i mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę.
  4. Nie przerywając miksowania, dodawaj twaróg łyżka po łyżce. Następnie dodaj proszki budyniowe i mleko. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, cienką strużką wlewaj olej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.
  5. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i powoli wylej na niego masę sernikową. Uważaj, by nie podpłynęła pod ciasto. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
  6. 15 minut przed końcem pieczenia, zajmij się bezą. Białka ubij na sztywno z cukrem. Piana powinna lśnić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150 stopni. Wyłóż bezę na sernik i wyrównaj wierzch. Możesz zrobić na bezie wzorek. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tym razem przez ok. 15 minut. Po upieczeniu od razu przenieś sernik do chłodniejszego miejsca. Po dwóch godzinach powinny zacząć pojawiać się kropelki.
Więcej o: