• Link został skopiowany

Tę zupę robi się w mig. Nie ma nic smaczniejszego dla zabieganych, ale pamiętaj o serze

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto kiedyś z braku czasu nie zalał dania instant wrzątkiem lub zamiast prawdziwego obiadu wsunął na szybko bułkę z serem. Jeśli zdarzają ci się takie dni w niedoczasie albo po prostu uwielbiasz brokuły, mamy dla ciebie świetny przepis. Co jest ważne? Kwadrans i koniecznie ser.
Pyszna zupa brokułowa
Krasowit /Shutterstock

Zupa brokułowa to jeden z tych przepisów, które dla zabieganych i kulinarnych leniuszków są jak as w rękawie. Zupę robi się szybko (oczywiście jeśli masz pod ręką gotowy bulion, w przeciwnym razie czas się jednak nieco wydłuży), a oprócz tego, że jest szybka, jest także naprawdę pyszna i sycąca. Jak ją podrasować? Świetnym przyjacielem brokułów jest ser, a konkretnie ser w typie greckiej fety. Jak dodasz go do zupy i podasz z grzankami lub chipsami z boczku, głód zniknie w trymiga. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Szybka zupa dla zabieganych i leniuszków. Brokułowa z tym serem to mistrzostwo

Składniki:

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
  • ok. 200 g sera w typie greckiej fety,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu, 
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 większe ziemniaki,
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej lub masło do smażenia.

Zupa brokułowa z fetą - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Ja jednak polecam masło - dodaje niezwykłego aromatu. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, ale nie dopuść, by czosnek zaczął robić się brązowy, wówczas będzie gorzki. 
  3. Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Ser posiekaj na kawałki lub rozgnieć go widelcem - i tak zupę będziemy miksować. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
  5. Zupę brokułową zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku - wszystkie wersje są pyszne. 
Więcej o: