Tę zupę robi się w mig. Nie ma nic smaczniejszego dla zabieganych, ale pamiętaj o serze
Link został skopiowany
Tę zupę robi się w mig. Nie ma nic smaczniejszego dla zabieganych, ale pamiętaj o serze
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto kiedyś z braku czasu nie zalał dania instant wrzątkiem lub zamiast prawdziwego obiadu wsunął na szybko bułkę z serem. Jeśli zdarzają ci się takie dni w niedoczasie albo po prostu uwielbiasz brokuły, mamy dla ciebie świetny przepis. Co jest ważne? Kwadrans i koniecznie ser.
Krasowit /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa brokułowa to jeden z tych przepisów, które dla zabieganych i kulinarnych leniuszków są jak as w rękawie. Zupę robi się szybko (oczywiście jeśli masz pod ręką gotowy bulion, w przeciwnym razie czas się jednak nieco wydłuży), a oprócz tego, że jest szybka, jest także naprawdę pyszna i sycąca. Jak ją podrasować? Świetnym przyjacielem brokułów jest ser, a konkretnie ser w typie greckiej fety. Jak dodasz go do zupy i podasz z grzankami lub chipsami z boczku, głód zniknie w trymiga.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Szybka zupa dla zabieganych i leniuszków. Brokułowa z tym serem to mistrzostwo
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Ja jednak polecam masło - dodaje niezwykłego aromatu. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, ale nie dopuść, by czosnek zaczął robić się brązowy, wówczas będzie gorzki.
Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Ser posiekaj na kawałki lub rozgnieć go widelcem - i tak zupę będziemy miksować. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
Zupę brokułową zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku - wszystkie wersje są pyszne.