• Link został skopiowany

Latem robię tę zupę non stop. Teściowa podpowiedziała, żeby dodać trochę sera

Co zrobić na szybki obiad? Nie musisz znowu stawiać na zupki instant lub jajko sadzone. Nasz dzisiejszy przepis uratuje cię z opresji i przy okazji sprawi, że poczujesz się jak w restauracji. Tak, szybkie dania też mogą smakować wyśmienicie i zupa z cukinii niech będzie tego przykładem. Zdradzę ci pewien sekret - z tym serem jest jeszcze lepsza.
Zupa krem z cukinii
Fot. Shutterstock, savageultralight

Każdy z nas ma takie dni, że najchętniej zakopalibyśmy się w kocu i oddali się błogiemu relaksowi. Ale jednak coś jeść trzeba i jeśli chcesz zrobić coś na szybko, ale przy okazji pysznego, mamy dla ciebie świetny przepis. Szybka zupa z cukinii to obiad na piątkę z plusem. Jest naprawdę pyszna, a zrobisz ją w niecałe 20 minut, oczywiście pod warunkiem, że masz pod ręką trochę rosołu lub bulionu. Co jest ważne oprócz tego? Ser. Teściowa podpowiedziała, żeby dodać trochę fety. Lekko słony smak idealnie współgra z delikatną cukinią. Pycha to mało powiedziane. 

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Szybka zupa krem z cukinii. Z tym serem smakuje jak z restauracji

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 1,5 l odcedzonego rosołu lub bulionu, 
  • łyżka chrzanu (opcjonalnie),
  • 150 g sera feta,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa krem z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego rosół albo bulion. Zagotuj go. Gdy rosół się grzeje, przygotuj patelnię i rozgrzej w niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnię z porem i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Podsmażone warzywa dodaj do garnka z gorącym rosołem.
  3. Do zupy dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser feta, chrzan oraz ok. 3-4 łyżki śmietany. Dopraw do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  4. Zupę krem z cukinii podawaj z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.
Więcej o: