• Link został skopiowany

Delikatne mięso w aksamitnym sosie z mascarpone. Ten indyk zgarnia wszystkie nagrody

Indyk wciąż przegrywa z kurczakiem, który jest mięsem najczęściej wybieranym przez Polaków. Wielka szkoda, bo indyk jest bardzo zdrowy, a odpowiednio przyrządzony jest prawdziwym przysmakiem. Dziś mam dla ciebie przepis na indyka w boskim, kremowym sosie na bazie włoskiego sera, którego zazwyczaj używasz do ciast.
Indyk w kremowym sosie
Elena Veselova /Shutterstock

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i wartościowe, zawiera wiele białka i jest wolne od zanieczyszczeń. Sięgamy po nie rzadko w zasadzie z jednego powodu - obawiamy się, że wyjdzie za suche. Owszem, indyk ma przykrą tendencję do wysuszania, zwłaszcza jeśli chodzi o piersi, ale nie z tym przepisem. Kiedyś zrobiłam indyka w boskim, delikatnym i kremowym sosie. Chciałam zrobić go klasycznie duszonego w śmietanie, ale kiedy przygotowałam już mięso, okazało się, że w lodówce miałam tylko jogurt i napoczęte opakowanie serka mascarpone. Powstało więc danie improwizowane i tak pyszne, że innej wersji indyka już nikt nie chce jeść.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Indyk w kremowym sosie jogurtowym z mascarpone. Idealny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 3 większe polędwiczki z indyka lub ok. 600 g piersi,
  • 1 czerwona cebula,
  • biała część niewielkiego pora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki sera mascarpone,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ziołowa przyprawa do drobiu, tymianek, rozmaryn.

Delikatny indyk w kremowym sosie - sposób wykonania:

  1. Mięso z indyka pokrój w średnią kostkę i usuń błonki, jeśli są wyraźnie widoczne. Następnie przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i przyprawę do drobiu. Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki, by mięso się zamarynowało.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, podobnie posiekaj por. Czosnek możesz zmielić w prasce albo także drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i porządnie obsmaż mięso, by się zamknęło. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i por. Kiedy zaczną się szklić, dodaj czosnek i dołóż indyka. Dodaj jogurt, mascarpone i koncentrat. Możesz wlać odrobinę lekkiego bulionu i łyżkę lub dwie soku z cytryny, by dodać potrawie przyjemnej kwasowości.
  5. Całość duś na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawaj z makaronem lub ryżem albo kromką świeżego pieczywa. 
Więcej o: