• Link został skopiowany

To najlepsze śniadanie z jajkami. Weź szpinak i wszystko, co ci zalega w lodówce

Dla tego śniadania porzucisz nudne kanapki i byle jakie owsianki. Nasz dzisiejszy przepis smakuje obłędnie, syci na wiele godzin i, co istotne, pomoże posprzątać lodówkę. Wystarczy, że masz jajka, pomidory, trochę szpinaku i większą patelnię. Raz-dwa i masz wyżerkę jak z dobrej śniadaniowni.
Zielona szakszuka
fot.istock/NataBene

Co na śniadanie zamiast kanapek? Jeśli pomyślisz o jajkach, to bardzo dobrze, bo właśnie na nich opiera się nasz dzisiejszy przepis. Jednak nie będzie to zwykła (ani niezwykła) jajecznica ani omlet, ani jajka w koszulce. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszną szakszukę z pomidorami, szpinakiem i różnymi rozmaitościami, które zalegają w lodówce i czekają na swój czas. I niech dziś właśnie ich czas nadejdzie - jak raz zrobisz takie śniadanie, będziesz do niego wracać regularnie i porzucisz kanapki na dobre.

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka z pomidorami i szpinakiem

Składniki:

  • 3 większe pomidory malinowe,
  • 1 większa cebula,
  • 1 papryka,
  • kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
  • duża garść szpinaku,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
  • jajka - ile chcesz.

Szakszuka ze szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku to także pokrój je w kostkę.
  2. Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz dowolną wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
  3. Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. Podawaj od razu, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Zamiast świeżych pomidorów, możesz użyć także tych z puszki. Wówczas warto podsmażać je nieco dłużej, by nadmiar soku odparował. Oczywiście zamiast wędliny możesz dodać pokruszone tofu, pieczarki lub inne grzyby albo zrobić całkowicie warzywną wersję szakszuki - taka też będzie pyszna.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: