• Link został skopiowany

Rozkoszna zupa z taniego warzywa. Z tymi dodatkami jest najlepsza na świecie

Pomidorowa? Krupnik? A może jarzynowa? Wszystkie te zupy są pyszne, ale żadna z nich mimo wszystko nie zachwyca. A nasz dzisiejszy przepis na zupę marchewkową może zachwycić, mimo że kojarzy się z jedzeniem ze słoiczków dla niemowląt. Tutaj całą robotę robią dodatki.
Zupa marchewkowa
juefraphoto /Shutterstock

Zupa marchewkowa raczej nie kojarzy się z miss polskich zup, a szkoda, bo ma naprawdę duży potencjał. Może być świetnym obiadem dla całej rodziny, popisowym daniem podczas spotkań w większym gronie i zawsze warto mieć pod ręką słoik, żeby szybko ją podgrzać i dostarczyć sobie porządną dawkę smaku i witamin. Nie będzie to jednak zwykła zupa marchewkowa - dodamy jej trochę orientalnego sznytu. Nie może zabraknąć mleczka kokosowego, kurkumy i czosnku. Wystarczy kilka chwil i przed tobą pojawi się porcja pysznej, parującej zupy o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Polecam wypróbować, jeśli masz dość pomidorówek i krupników. 

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Zupa marchewkowa. Spróbujesz i z miejsca pokochasz

Składniki:

  • 600 g marchewki,
  • 250 g ziemniaków,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 250-300 ml mleczka kokosowego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania grzanki lub ulubione nasiona.

Zupa marchewkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki por, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj por. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, a kiedy uwolni swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj wszystko na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: