Rozkoszna zupa marchewkowa. Jest tania, a z tymi dodatkami najlepsza na świecie
Link został skopiowany
Rozkoszna zupa z taniego warzywa. Z tymi dodatkami jest najlepsza na świecie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Pomidorowa? Krupnik? A może jarzynowa? Wszystkie te zupy są pyszne, ale żadna z nich mimo wszystko nie zachwyca. A nasz dzisiejszy przepis na zupę marchewkową może zachwycić, mimo że kojarzy się z jedzeniem ze słoiczków dla niemowląt. Tutaj całą robotę robią dodatki.
juefraphoto /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa marchewkowa raczej nie kojarzy się z miss polskich zup, a szkoda, bo ma naprawdę duży potencjał. Może być świetnym obiadem dla całej rodziny, popisowym daniem podczas spotkań w większym gronie i zawsze warto mieć pod ręką słoik, żeby szybko ją podgrzać i dostarczyć sobie porządną dawkę smaku i witamin. Nie będzie to jednak zwykła zupa marchewkowa - dodamy jej trochę orientalnego sznytu. Nie może zabraknąć mleczka kokosowego, kurkumy i czosnku. Wystarczy kilka chwil i przed tobą pojawi się porcja pysznej, parującej zupy o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Polecam wypróbować, jeśli masz dość pomidorówek i krupników.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Zupa marchewkowa. Spróbujesz i z miejsca pokochasz
Składniki:
600 g marchewki,
250 g ziemniaków,
biała część pora,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
400 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
250-300 ml mleczka kokosowego,
1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry,
masło,
sól i pieprz do smaku,
do podania grzanki lub ulubione nasiona.
Zupa marchewkowa - sposób wykonania:
Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki por, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Do zeszklonej cebuli dodaj por. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, a kiedy uwolni swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj wszystko na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.