Jajka po szkocku, czyli w "obudowie", są najlepsze na śniadanie i obiad. Postaw na stole, a znikną w kilka sekund
Link został skopiowany
Jajka w "obudowie" są najlepsze na śniadanie i obiad. Postaw na stole, a znikną w kilka sekund
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Dziś mamy przepis, który idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, sycący obiad lub kolację oraz zaskakującą przekąskę. Jajka po szkocku przypominają trochę pieczeń rzymską w kieszonkowej wersji, a mój młodszy kuzyn mówi na nie "jajka w obudowie". Jak je zrobić, czym jest obudowa i jak nie popełnić błędu z gotowaniem? Chętnie wyjaśnię i podam przepis na najpyszniejsze jajka.
Sebastian 22 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jajkami w "obudowie" mój siedmioletni kuzyn nazwał kiedyś jajka po szkocku. Przez niektórych nazywane są także kukułczymi gniazdkami. To przepis idealny na każdą okazję, szczególnie na śniadania i obiady, bowiem świetnie sycą i dodają porządnego energetycznego kopniaka. To po prostu ugotowane jajka obłożone mielonym mięsem i usmażone w głębokim tłuszczu.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Jeśli chodzi o jajka, najlepiej, żeby po przekrojeniu żółtko rozkosznie się rozpływało. Musisz więc włożyć jajka do wrzątku, gotować przez pięć minut i od razu włożyć do zimnej, a najlepiej lodowatej, wody, by przerwać proces gotowania i ścinania się żółtka. No i mięso. Najlepiej użyć mięsa o delikatniejszym smaku, na przykład z udźca indyka lub udek z kurczaka. Są delikatniejsze od wieprzowiny i wołowiny i idealnie połączą się z jajkiem w idealną całość.
Sycące i najlepsze na świecie jajka po szkocku. Jak zrobić jajka w "obudowie"?
Składniki:
10 jajek ugotowanych na miękko,
500-600 g mięsa mielonego z udźca indyka lub udek z kurczaka,
1 średnia cebula,
2 małe ząbki czosnku,
bułka tarta,
mąka pszenna,
sól i pieprz do smaku,
olej do głębokiego smażenia.
Jajka w "obudowie" - sposób wykonania:
Najpierw wyjmij jajka z lodówki, jeśli je tam trzymasz i chwilę poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Następnie w garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (dzięki temu jeśli jajka pękną, białko się nie rozleje).
Do wrzątku ostrożnie włóż jajka i gotuj przez 5 minut. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą i poczekaj, aż ostygną.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało. Mięso z indyka lub kurczaka zmiel w maszynce o średnich oczkach, jeśli używasz gotowego mięsa mielonego, pomiń ten krok.
Do miski włóż mięso, cebulę startą na tarce, zmielony czosnek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka po szkocku.
Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie chrupiące. Podawaj od razu na ciepło lub na zimno z domowym sosem jogurtowym i lekką surówką.