Łatwa i pyszna sałatka ziemniaczana. Gdy ją podaję, nie mogę opędzić się od pochwał
Link został skopiowany
Super łatwa i pyszna sałatka ziemniaczana. Gdy ją podaję, nie mogę opędzić się od pochwał
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Nie może obyć się bez niej żaden grill, piknik lub spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Mowa oczywiście o sałatce ziemniaczanej, którą w różnych wersjach doskonale znamy. Moja wersja jakiś czas temu zrobiła prawdziwe zamieszanie, bo zniknęła jeszcze zanim na dobre dało się poczuć zapach skwierczących na ruszcie kiełbasek. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie.
Joanna Szumilas-Głowacka
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka ziemniaczana z tego przepisu jest tak dobra, że aż ciężko mi to opisać słowami. Jest wyrazista i treściwa, więc spokojnie zastąpi pełnoprawny posiłek, na randkę jednak średnio się sprawdzą, a to przez aromatyczny czosnek. Jak zrobiłam tę sałatkę? No cóż, bez żadnej filozofii. Ugotowałam ziemniaki z odrobiną octu, żeby się nie rozpadły. Później otworzyłam lodówkę i już wiedziałam, że ogórki kiszone, rzodkiewka, boczek i czosnek to będą najlepsi towarzysze ziemniaków. Nie myliłam się.
REKLAMA
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Najprostsza i najlepsza sałatka ziemniaczana. Dodatek boczku to strzał w dziesiątkę
Składniki:
500 g ziemniaków, ja miałam ziemniaki typu B, więc dodała do gotowania trochę octu,
5 średnich ogórków kiszonych,
2 pęczki rzodkiewki,
2-3 ząbki czosnku (ja miałam 3 mniejsze),
6 plastrów surowego wędzonego boczku,
pęczek koperku,
sól, pieprz,
majonez.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, oczyść i ugotuj w wodzie z solą. Jeśli używasz ziemniaków typu A, czyli typowo sałatkowych, nie musisz dodawać octu. Ocet miał spowodować, że ziemniaki nie rozpadną się podczas gotowania.
Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcesz, możesz ugotować je dzień wcześniej.
Na zimnej patelni połóż boczek i włącz średnią moc grzania. Podsmażaj, aż powstaną chrupiące chipsy. Następnie połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki pokrój w średnią kostkę. W podobną kostkę pokrój ogórki kiszone, oczyszczone rzodkiewki. Następnie dodaj czosnek zmielony w prasce oraz porwany na małe kawałeczki boczek.
Dołóż posiekany koperek, dopraw solą i pieprzą do smaku. Całość wymieszaj z dwiema łyżkami majonezu. Ja dodałam jeszcze płaską łyżkę musztardy francuskiej. Żeby smaki się przegryzły, włóż sałatkę do lodówki na jakiś czas. Najlepsza będzie po kilku godzinach.