• Link został skopiowany

Wystarczy szklanka tego płynu zamiast mleka. Placki jabłkowe wychodzą mistrzowskie

Jesień to dynia, jesień to grzyby, ale jesień to także - o czym wiele osób zapomina - soczyste jabłka. To owoce, które dają nieograniczone możliwości. Marzysz o puszystych, lekko słodkich plackach jabłkowych na śniadanie lub podwieczorek? Z tego przepisu zrobisz je nawet bez wielkiego nakładu pracy.
Placki jabłkowe
vm2002 / Shutterstock

Kiedy jesień dekoruje drzewa złocistymi liśćmi, w głowie pojawia się pytanie: co zrobić z jabłek? Placki jabłkowe to odpowiedź łatwa i bardzo uniwersalna. Te owoce są przecież wszędzie, być może nawet masz jeszcze jakieś w kuchni lub w spiżarni. Ja uwielbiam, gdy kuchnia wypełnia się zapachem jabłek i cynamonu, ale szarlotka powoli już mi się nudzi. Dlatego te placki jabłkowe to idealna propozycja dla osób takich jak ja - szukających czegoś innego, ale wciąż prostego. Jak je zrobić? Trochę jak amerykańskie pancakes. By były jeszcze bardziej puszyste, mleko możesz zamienić na maślankę. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki jabłkowe - wychodzą puszyste jak szczeniak samojeda

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru lub cukru brązowego,
  • 240 ml maślanki,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 170 g startego jabłka,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubij jajka z maślanką. Mokre składniki przelej do suchych, a następnie dodaj jeszcze roztopione masło. Wymieszaj do połączenia i na koniec dorzuć starte jabłko. Zamieszaj ponownie.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Nakładaj chochlą porcje ciasta tak, by się ze sobą nie stykały i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (zaczekaj, aż pojawią się małe bąbelki). Placki jabłkowe powinny zyskać w tym czasie ładny, złocisty kolor. 

Placki jabłkowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz położyć na nich kawałki owoców, posypać cynamonem i polać syropem klonowym. Dobrze będzie pasować także sam cukier puder.

Placki jabłkowe
Placki jabłkoweRimma Bondarenko / Shutterstock

Przechowywanie placków jabłkowych. Dzięki temu nie stracą świeżości

Placki jabłkowe oczywiście najlepiej smakują tego samego dnia. Jeśli jednak zostaną ci jakieś na potem, przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku lub na patelni, w ten sposób unikniesz rozmięknięcia. Możesz też zamrozić je, przekładając pergaminem, w zamykanym woreczku - odgrzewaj później w piekarniku z włączoną funkcją grzania góra-dół.

Placki jabłkowe inaczej. Co można zmienić?

Placki jabłkowe można modyfikować na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów:

  • Zamiast maślanki możesz użyć kefiru - ciasto będzie puszyste i lekko kwaśne.
  • Zamiast cynamonu dodaj do ciasta kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej - podkreślą smak jabłek.
  • W wersji "light" część mąki zastąp mąką owsianą lub pełnoziarnistą - otrzymasz zdrowszy wariant placków jabłkowych.
  • Dodaj do ciasta garść rodzynek lub pokrojonych orzechów - to urozmaici konsystencję i smak.
  • Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub ksylitolu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: