Kiedy jesień dekoruje drzewa złocistymi liśćmi, w głowie pojawia się pytanie: co zrobić z jabłek? Placki jabłkowe to odpowiedź łatwa i bardzo uniwersalna. Te owoce są przecież wszędzie, być może nawet masz jeszcze jakieś w kuchni lub w spiżarni. Ja uwielbiam, gdy kuchnia wypełnia się zapachem jabłek i cynamonu, ale szarlotka powoli już mi się nudzi. Dlatego te placki jabłkowe to idealna propozycja dla osób takich jak ja - szukających czegoś innego, ale wciąż prostego. Jak je zrobić? Trochę jak amerykańskie pancakes. By były jeszcze bardziej puszyste, mleko możesz zamienić na maślankę. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubij jajka z maślanką. Mokre składniki przelej do suchych, a następnie dodaj jeszcze roztopione masło. Wymieszaj do połączenia i na koniec dorzuć starte jabłko. Zamieszaj ponownie.
Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Nakładaj chochlą porcje ciasta tak, by się ze sobą nie stykały i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (zaczekaj, aż pojawią się małe bąbelki). Placki jabłkowe powinny zyskać w tym czasie ładny, złocisty kolor.
Placki jabłkowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz położyć na nich kawałki owoców, posypać cynamonem i polać syropem klonowym. Dobrze będzie pasować także sam cukier puder.
Placki jabłkowe oczywiście najlepiej smakują tego samego dnia. Jeśli jednak zostaną ci jakieś na potem, przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku lub na patelni, w ten sposób unikniesz rozmięknięcia. Możesz też zamrozić je, przekładając pergaminem, w zamykanym woreczku - odgrzewaj później w piekarniku z włączoną funkcją grzania góra-dół.
Placki jabłkowe można modyfikować na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!