Na śniadanie zrób jajka w pancerzu. Nie zgłodniejesz aż do kolacji
Link został skopiowany
Na śniadanie zrób jajka w pancerzu. Nie zgłodniejesz aż do kolacji
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co jest najlepsze na śniadanie? Ilu ludzi, tyle odpowiedzi, ale lwia część na pewno odpowie, że jajka. Owszem, są pełne białka, zdrowych tłuszczy, a co za tym idzie, świetnie sycą i uczucie sytości po zjedzeniu jajek czujemy długo. Jednak nasz dzisiejszy przepis na jajka, to coś więcej, niż tylko bomba białkowa. Zrób i zjedz nawet jedno takie jajko, a w mig poczujesz, że możesz góry przenosić. I to uczucie długo cię nie opuści.
Fot. Shutterstock, Koarakko
REKLAMA
REKLAMA
Jajka z naszego przepisu funkcjonują pod kilkoma nazwami. Najczęściej nazywa się je jajkami po szkocku, ale niektórzy mówią na nie "kukułcze gniazdka" lub tak jak ja, jajka w pancerzu. To właśnie ten cały "pancerz" sprawia, że jajka po szkocku są tak pyszne i jednocześnie tak sycące, a ów pancerzyk to mięso mielone (najczęściej wołowe lub wołowo-wieprzowe). W brytyjskich barach takie jajka są popularną przekąską do piwa, jednak moim zdaniem nie trzeba wcale ich łączyć ze złotym trunkiem, żeby poznać esencję ich smaku. Wystarczy dobry sos czosnkowy lub koperkowy lub ziemniaczane puree i możemy mówić o jajecznym majstersztyku.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Jajka w pancerzu na śniadanie, obiad i kolację. Przepis, który nie ma wad
Składniki:
10 jajek ugotowanych na miękko,
500-600 g mięsa mielonego dowolnego rodzaju,
1 średnia cebula,
2 małe ząbki czosnku,
bułka tarta,
mąka pszenna,
sól i pieprz do smaku, opcjonalnie słodka i ostra papryka,
olej do głębokiego smażenia.
Jajka w pancerzu vel jajka po szkocku - sposób wykonania:
Na samym początku wyjmij jajka z lodówki, jeśli je tam trzymasz i chwilę poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Następnie w garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (dzięki temu jeśli jajka pękną, białko się nie rozleje).
Do wrzątku ostrożnie włóż jajka i gotuj przez 5 lub 4 minuty, jeśli chcesz mieć delikatnie ścięte żółtko. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą i poczekaj, aż ostygną.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało. Jeśli używasz całego kawałka mięsa, zmiel je w maszynce o średnich oczkach, jeśli używasz gotowego mięsa mielonego, pomiń ten krok - wiadomo.
Do miski włóż mięso, cebulę startą na tarce, zmielony czosnek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep, uważając, żeby białko nie pękło. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka obtoczone w mięsie mielonym.
Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie delikatnie chrupiące z zewnątrz. Podawaj od razu na ciepło lub na zimno z domowym sosem jogurtowym i lekką surówką.