• Link został skopiowany

Za tę zupę bliscy będą cię całować po rękach. Smakuje jak włoski klasyk

Pogoda za oknem nie rozpieszcza i my sami musimy się porozpieszczać, a nie ma na to lepszego sposobu, niż pyszny, aromatyczny obiadek. Jeśli szukasz pomysłu na jesienną zupę lub na taką zupę, która zaskoczy twoich bliskich i namaluje uśmiech na ich twarzach, mam świetny przepis. Jest tam wszystko, czego dusza głodomora zapragnąć może, a smakiem przypomina flagowe danie kuchni włoskiej. Nie, tym razem nie jest to wariacja na temat pizzy.
Zupa lasagne
Fot. Shutterstock, Elena Veselova

Jakie możesz wymienić flagowe potrawy kuchni włoskiej? Na pewno pizzę, carbonarę, ragout bolognese i lasagne. I dziś właśnie poczynimy pewne kombinacje dotyczące tej ostatniej potrawy, bowiem pyszna makaronową zapiekankę przerobimy na zupę. Zupa a la lasagne wprowadzi powiew nowości do twojej kuchni i małym nakładem pracy nakarmi pod przysłowiowy korek wszystkich twoich bliskich. Co jest potrzebne? Wszystko to, co do klasycznej lasagne plus bulion. Lub rosół, jeśli zalega ci z poprzedniego dnia. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Zupa lasagne. Wygrywa z klasyczną pomidorówką

Składniki:

  • ok. 600 g mielonej wołowiny,
  • 500 g pomidorów z puszki,
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub wołowego lub czystego rosołu,
  • 2 niewielkie cebule, mogę być szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • masło i mąka do zasmażki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • płaska łyżka suszonego oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • gałka muszkatołowa,
  • pokruszony makaron lasagne lub inny, szeroki makaron,
  • oliwa.

Zupa lasagne - sposób wykonania:

  1. Weź spory garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim oliwę.  Możesz użyć pół na pół oliwy i łoju wołowego, by dodatkowo zaromatyzować potrawę - tłuszcz powinien cienką taflą pokrywać całe dno.
  2. Na podgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i dodaj mięso wołowe. Rozdrobnij ją łopatką i podsmażaj, aż wołowina zmieni kolor. Dodaj suszone oregano, trochę soli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, a kiedy czosnek i oregano uwolnią aromat, dodaj pomidory.
  3. Całość podsmażaj, aż pomidory puszczą sok, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez kwadrans do dwudziestu minut. 
  4. Z zupy odlej dwie chochelki czystego płynu i zahartuj w nim śmietanę. Zmiksuj chwilkę i wlej do zupy. Zamieszaj i w tym czasie zajmij się zasmażką. Na patelni roztop solidną łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Mieszaj całość energicznie, aż powstanie gładka, jasna masa. Dopraw ją pieprzem i gałką muszkatołową, ponownie wymieszaj i wlej do zupy.
  5. Zupę dokładnie wymieszaj i bezpośrednio do niej włóż kawałki makaronu do lasagne. Wcześniej możesz go pokruszyć. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie al dente. Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt gęsta (skrobia zawarta w makaronie i zasmażka sprawią, że będzie dosyć gęsta), dolej pół szklanki bulionu. Przed podaniem oprósz startym serem lub porwaną mozzarellą i udekoruj posiekaną bazylią.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: