Ten dodatek niebywale poprawia smak zupy fasolowej. Wystarczy tylko pół szklanki
Link został skopiowany
Ten dodatek niebywale poprawia smak zupy fasolowej. Wystarczy tylko pół szklanki
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zupa fasolowa ma w sobie wszystko, co powinna mieć idealna zupa na jesień. Jest treściwa, bardzo sycąca i rozgrzewa jak wełniane skarpetki. Do tego jest bardzo smaczna, ale ja mam pewien trik, który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. Będzie oczywiście dużo wędzonki, sporo czosnku i majeranek, ale pod koniec warto dodać coś jeszcze. Pokochasz fasolową z tą nutką.
jasonvaz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupę fasolową lubimy sobie przyswoić, kiedy za oknem zimno i nieprzyjemnie i tracimy dużo energii, kiedy zmarznięci na przystankach drżeniem usiłujemy ogrzać swoje ciała. Fasolowa daje porządnego kopa, świetnie rozgrzewa i świetnie smakuje. Podstawą oczywiście jest wywar na wędzonce, najlepiej wybrać wędzone żeberka i trochę wędzonej kiełbasy lub boczku. Ważny jest także czosnek, majeranek i kminek, żeby brzusio był szczęśliwy. Jednak dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania warto dodać trochę soku z kiszonych ogórków. Ten dodatek świetnie podkręca smak i sprawia, że zupa wiele zyskuje. Jednak nie wolno dodawać go za wcześnie - inaczej ziemniaki i fasola nie ugotują się do miękkości.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa fasolowa będzie smaczniejsza. Pod koniec gotowania dodaj pół szklanki soku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, odrobina kminku,
pół szklanki soku z kiszonych ogórków.
Zupa fasolowa na wędzonce z sokiem z ogórków - sposób wykonania:
Odpowiednio wcześniej, najlepiej w dzień poprzedzający przygotowanie zupy, namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej wodą i odłóż na całą noc, by napęczniała, wówczas szybciej się ugotuje.
Następnego dnia zajmij się już gotowaniem. Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę.
Dopraw kilkoma kulkami ziela angielskiego oraz 3-4 listkami laurowymi i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany w drobną kostkę czosnek.
Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a kiedy boczek apetycznie zarumieni, dołóż także kiełbasę. Następnie dodaj łyżeczkę majeranku i łyżeczkę kminku i podsmażaj całość, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy.
Gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Następnie dodaj sok z ogórków i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut, by przyprawy oddały aromat i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.