• Link został skopiowany

Ten dodatek niebywale poprawia smak zupy fasolowej. Wystarczy tylko pół szklanki

Zupa fasolowa ma w sobie wszystko, co powinna mieć idealna zupa na jesień. Jest treściwa, bardzo sycąca i rozgrzewa jak wełniane skarpetki. Do tego jest bardzo smaczna, ale ja mam pewien trik, który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. Będzie oczywiście dużo wędzonki, sporo czosnku i majeranek, ale pod koniec warto dodać coś jeszcze. Pokochasz fasolową z tą nutką.
Zupa fasolowa
jasonvaz /Shutterstock

Zupę fasolową lubimy sobie przyswoić, kiedy za oknem zimno i nieprzyjemnie i tracimy dużo energii, kiedy zmarznięci na przystankach drżeniem usiłujemy ogrzać swoje ciała. Fasolowa daje porządnego kopa, świetnie rozgrzewa i świetnie smakuje. Podstawą oczywiście jest wywar na wędzonce, najlepiej wybrać wędzone żeberka i trochę wędzonej kiełbasy lub boczku. Ważny jest także czosnek, majeranek i kminek, żeby brzusio był szczęśliwy. Jednak dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania warto dodać trochę soku z kiszonych ogórków. Ten dodatek świetnie podkręca smak i sprawia, że zupa wiele zyskuje. Jednak nie wolno dodawać go za wcześnie - inaczej ziemniaki i fasola nie ugotują się do miękkości. 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa fasolowa będzie smaczniejsza. Pod koniec gotowania dodaj pół szklanki soku

Składniki:

  • ok. 700 g wędzonych żeberek,
  • 500 g surowych żeberek,
  • 2 laski wędzonej kiełbasy (ok. 250 g)
  • ok. 100 g boczku wędzonego
  • ok. 2 szklanki fasoli typu Piękny Jaś,
  • 1 cebula,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera,
  • kilka ziemniaków,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, odrobina kminku, 
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków. 

Zupa fasolowa na wędzonce z sokiem z ogórków - sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej, najlepiej w dzień poprzedzający przygotowanie zupy, namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej wodą i odłóż na całą noc, by napęczniała, wówczas szybciej się ugotuje.
  2. Następnego dnia zajmij się już gotowaniem. Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę.
  3. Dopraw kilkoma kulkami ziela angielskiego oraz 3-4 listkami laurowymi i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
  4. Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany w drobną kostkę czosnek.
  5. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a kiedy boczek apetycznie zarumieni, dołóż także kiełbasę. Następnie dodaj łyżeczkę majeranku i łyżeczkę kminku i podsmażaj całość, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy.
  6.  Gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Następnie dodaj sok z ogórków i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut, by przyprawy oddały aromat i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: