Szybkie ciasto z jabłkami. Tak puszyste i delikatne, że można na nim spać
Link został skopiowany
Szybkie ciasto z jabłkami. Tak puszyste i delikatne, że można na nim spać
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jabłka to owoce, które cały rok królują w naszych kuchniach. Są na każdym blacie, w spiżarniach i dobrze, bo świetnie łagodzą mały głód i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Dziś z tych wyjątkowych owoców zrobimy obłędny deser, który sprawnie poprawi humor w te listopadowe popołudnia. To ciasto jest tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet samozwańcze fajtłapy. Wyjmij z szafki i mikser i nagrzej piekarnik.
fot. Angelika Mostova / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Nie oszukujmy się, każdy z nas od czasu do czasu lubi przekąsić do kawki coś słodkiego, a kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, najlepszym sposobem na poprawę humoru jest domowe ciasto. Dziś przepis na taki właśnie poprawiacz humoru z chęcią wam zaprezentujemy, a roboty jest tyle, co nic. Mimo tego, że przepis jest tak łatwy, to ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne i co ważne - długo nie obsycha, więc może cię cieszyć nawet kilka dni (o ile coś z niego po kilku dniach zostanie). Co jest ważne? Jabłka. Wybierz słodką odmianę i zaserwuj im kąpiel w gorącym maśle i cynamonie. Reszta to już tylko chwila miksowania i dwie chwile pieczenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski - uda się każdemu
Szybkie ciasto z jabłkami. Idealne dla łasuchów bez doświadczenia w kuchni
Składniki:
5 średnich, słodkich jabłek,
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej,
Najpierw zajmij się jabłkami. Obierz je, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone owoce. Podsmażaj, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodaj cynamon i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Kiedy jabłka się podsmażają, zacznij przygotowywać ciasto. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, by proszek równomiernie rozprowadził się w mące.
Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj oba cukry i zmiksuj na jasny i puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj suche składniki i zacznij mieszać łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą. Na samym końcu wlej olej cienką strużką.
Do miski z ciastem włóż podsmażone jabłka, lekko wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na tym etapie dodaj także białą czekoladę pokruszoną na drobne kawałki, jeśli chcesz jej użyć.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 50 minut - z wierzchu powinno być delikatnie zarumienione. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej polewą z białej czekolady albo lukrem.