W styczniu zeszłego roku restauracja Marca Veyrata, La Maison des Bois w Manigod we Francji, straciła jedną z trzech swoich gwiazdek Michelin. Szef kuchni nie zareagował dobrze na tę wiadomość - oskarżył reprezentanta Michelin o "niezrozumienie" jego potrawy. Jak tłumaczył Veyrat, jego suflet z trzema serami zawdzięczał swoją barwę dodaniu szafranu. Kucharz podejrzewa, że inspektor pracujący dla Michelin uznał, iż kolor potrawy pochodził od sera cheddar, którego użycie w kuchni nie jest zgodne z lokalną tradycją.
- Przez sześć miesięcy cierpiałem na depresję - mówił Marc Veyrat w wywiadzie dla serwisu Le Monde. - Jak śmiecie brać za zakładników zdrowie szefów kuchni?
W tym samym miesiącu zażądał, by usunięto jego restaurację z przewodnika Michelin. Firma odmówiła spełnienia żądania. Kolejnym ruchem szefa kuchni było zatem złożenie pozwu.
W listopadzie ustalono datę rozprawy. Marka Michelin odniosła się do oskarżeń szefa kuchni, nazywając go "narcystyczną diwą" z "patologicznym egoizmem". Firma wniosła o zadośćuczynienie w wysokości 30 tysięcy euro za szkody, jakie wyrządził jej pozew rozżalonego szefa kuchni.
Zobacz również: Wojciech Modest Amaro opowiada o swojej nowej restauracji. "Góry inspirują mnie kulinarnie"
Niedawno francuski sąd oddalił jednak wniosek Marca Veyrata. Decyzję uzasadniono tym, że Veyrat nie był w stanie wykazać faktycznych szkód, które wyrządziła mu lub jego interesom utrata gwiazdki Michelin. Sam szef kuchni przyznał, że zamiast spaść, przychody restauracji wzrosły o 7 procent w stosunku do ubiegłego roku od czasu ujawnienia sporu z firmą.
W obecnej sytuacji chciałbym, żeby odebrali mi wszystkie gwiazdki - komentował Veyrat.
Czym są słynne gwiazdki Michelin przyznawane restauracjom? To system oceny w przewodnikach wydawanych przez przedsiębiorstwo Michelin, klasyfikujący restauracje według jakości serwowanych dań. Najwyższe wyróżnienia w postaci gwiazdek (przyznaje się od jednej do trzech) są jak Oscary kulinarnego świata i świadczą o najwyższej jakości kuchni. Nic więc dziwnego, że wielu szefów marzy, by znaleźć się na kartach Czerwonego Przewodnika Michelin i otrzymać choć jedną z nich.
Więcej na temat gwiazdek Michelin i historii Czerwonego Przewodnika: Gwiazdki Michelin od podszewki, czyli jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach?