Szef kuchni pozwał Przewodnik Michelin za to, że odjęto mu jedną gwiazdkę. Sąd ogłosił wyrok

Po długotrwałym postępowaniu, dotyczącym groteskowego oskarżenia, francuski sąd oddalił wniosek Marca Veyrata przeciwko firmie Michelin. Szef kuchni domagał się zawrotnej sumy jednego euro zadośćuczynienia za straty niematerialne oraz możliwości zerknięcia w notatki osoby, która była odpowiedzialna za niską ocenę jego restauracji, co zaskutkowało utratą jednej gwiazdki w prestiżowym Czerwonym Przewodniku.

W styczniu zeszłego roku restauracja Marca Veyrata, La Maison des Bois w Manigod we Francji, straciła jedną z trzech swoich gwiazdek Michelin. Szef kuchni nie zareagował dobrze na tę wiadomość - oskarżył reprezentanta Michelin o "niezrozumienie" jego potrawy. Jak tłumaczył Veyrat, jego suflet z trzema serami zawdzięczał swoją barwę dodaniu szafranu. Kucharz podejrzewa, że inspektor pracujący dla Michelin uznał, iż kolor potrawy pochodził od sera cheddar, którego użycie w kuchni nie jest zgodne z lokalną tradycją.

"Jak śmiecie brać za zakładników zdrowie szefów kuchni?"

- Przez sześć miesięcy cierpiałem na depresję - mówił Marc Veyrat w wywiadzie dla serwisu Le Monde. - Jak śmiecie brać za zakładników zdrowie szefów kuchni?

W tym samym miesiącu zażądał, by usunięto jego restaurację z przewodnika Michelin. Firma odmówiła spełnienia żądania. Kolejnym ruchem szefa kuchni było zatem złożenie pozwu.

W listopadzie ustalono datę rozprawy. Marka Michelin odniosła się do oskarżeń szefa kuchni, nazywając go "narcystyczną diwą" z "patologicznym egoizmem". Firma wniosła o zadośćuczynienie w wysokości 30 tysięcy euro za szkody, jakie wyrządził jej pozew rozżalonego szefa kuchni.

Zobacz również: Wojciech Modest Amaro opowiada o swojej nowej restauracji. "Góry inspirują mnie kulinarnie"

Zobacz wideo

Sąd wydaje decyzję

Niedawno francuski sąd oddalił jednak wniosek Marca Veyrata. Decyzję uzasadniono tym, że Veyrat nie był w stanie wykazać faktycznych szkód, które wyrządziła mu lub jego interesom utrata gwiazdki Michelin. Sam szef kuchni przyznał, że zamiast spaść, przychody restauracji wzrosły o 7 procent w stosunku do ubiegłego roku od czasu ujawnienia sporu z firmą.

W obecnej sytuacji chciałbym, żeby odebrali mi wszystkie gwiazdki - komentował Veyrat.

Gwiazdki Michelin - co to takiego?

Czym są słynne gwiazdki Michelin przyznawane restauracjom? To system oceny w przewodnikach wydawanych przez przedsiębiorstwo Michelin, klasyfikujący restauracje według jakości serwowanych dań. Najwyższe wyróżnienia w postaci gwiazdek (przyznaje się od jednej do trzech) są jak Oscary kulinarnego świata i świadczą o najwyższej jakości kuchni. Nic więc dziwnego, że wielu szefów marzy, by znaleźć się na kartach Czerwonego Przewodnika Michelin i otrzymać choć jedną z nich.

Więcej na temat gwiazdek Michelin i historii Czerwonego Przewodnika: Gwiazdki Michelin od podszewki, czyli jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach?

Więcej o:
Komentarze (22)
Szef kuchni pozwał Przewodnik Michelin za to, że odjęto mu jedną gwiazdkę. Sąd ogłosił wyrok
Zaloguj się
  • gadolinn

    Oceniono 2 razy 2

    Wyglada jak chory umyslowo czrownik z jakiegos "filmu" a la tolkien. Mam nadzieje, ze ta restauracja ma chociaz kelnerow wygladajacych po ludzku.

  • laerke

    Oceniono 2 razy 2

    Mam bardzo zla opinie o Michelin restaurant guide.
    Inspektorzy sa przekupni, szczegolnie w Belgii i Francji.

  • taroudant

    Oceniono 1 raz 1

    Niech ten pan zmieni nazwisko i spróbuje jeszcze raz powalczyć. U nas niejaki Zdzichu Basiura przechrzcił się Na Modesta Amarro i od razu gwiazdki dostał.

  • javall

    Oceniono 2 razy 0

    Sprawe powinien prowadzic w polskim sadzie, tutaj sad wyrokiem kazalby dodac dwie gwiazdki.

  • feelek

    0

    co za czasy:
    bohaterem opowieści jest kucharz
    czy dalej będzie:
    mrożąca krew w żyłach historia ogrodnika, dostawcy pizzy, sprzątaczki, krawcowej, mechanika samochodowego, tapeciarza?
    Bez urazy, ale wolałbym aby artykuły były o kimś, kto kogoś uratował z pożaru, tonącego w rzece, o kimś, kto przepłynął samotnie Atlantyk ...

    "...oskarżył reprezentanta ... o niezrozumienie jego potrawy..."
    potrawa była zbyt skomplikowana wewnętrznie, potrzebowałaby zapewne sesji u serapeuty...

  • wino0000006

    0

    Myślałem, że gotuje się dla przyjemności a nie dla jakiś gwiazdek - no chyba, że są to gwiazdki lokalnej sceny.

  • szabepio

    0

    I co na to narodowy kurdupel z próchnicą w gębie?

  • wolny-analityk

    0

    Snobizm współczesnej Europy w świetle kulinarnych rekomendacji firmy oponiarskiej

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX