Sześć brudnych rzeczy w kuchni, których pewnie nie myjesz, a to błąd. Na liście m.in. otwieracz do konserw

Regularnie zmywacie naczynia i czyścicie kuchenkę? To świetnie, ale niestety za mało. W kuchniach są miejsca i przyrządy, o których często się zapomina, a o nie również warto zadbać. W końcu z ich pomocą lub w nich przyrządza się posiłki. Oto lista miejsc i rzeczy, które powinniście sprawdzić.

Nie sterylnie, ale czysto

Sprzątnięte blaty i umyte naczynia to niejedyne rzeczy, które warto wyczyścić w kuchni. Nie chodzi o sterylność, lecz o to, aby rzeczy, które mają kontakt z jedzeniem były po prostu czyste. Co z tego, że wygotujecie bakterie z surowego mięsa, skoro danie nakładacie niedoczyszczoną szpatułką lub chochelką. "Ale jak to? Przecież myję ją za każdym razem" - powiecie? A co z miejscem łączenia końcówki z rączką? Zobaczcie, co warto włączyć do porządkowego standardu.

Otwieracze do puszek

Wiele osób po użyciu otwieracza do puszek wrzuca go z powrotem do szuflady jak gdyby nigdy nic. Jednak powinno się go najpierw umyć, a powody są dwa. Po pierwsze, puszki, które trafiają do sklepów, niekoniecznie są higieniczne. Chociażby ze względu na fakt, że klienci często dotykają opakowań i odkładają je z powrotem na półkę, pozostawiając na nich różne drobnoustroje. Po drugie, nierzadko zdarza się, że otwieracz pobrudzi się zalewą z kukurydzy czy sosem pomidorowym. Jeśli nie zostanie umyty, bakterie chętnie zajmą się resztkami jedzenia.

Jak myć otwieracze do puszek?

Niektóre otwieracze nadają się do umieszczenia w zmywarce. Resztę wystarczy wyczyścić (najlepiej od razu, będzie wtedy łatwiej) za pomocą ciepłej wody i płynu do mycia naczyń.

Klamki i pokrętła od kuchenki

Nie powinno być zaskoczeniem, że rzeczy, których dotykamy najczęściej, to klamki (od szuflad, szafek, lodówek i zmywarek) oraz pokrętła od kuchenek. A jak często są myte? Zdecydowanie zbyt rzadko. To bardzo ważne, by zadbać również i o te elementy kuchni, ponieważ bardzo łatwo w ten sposób przenieść bakterie do jedzenia.

Jak myć klamki i pokrętła od kuchenki?

By umyć te miejsca, wystarczy przetrzeć je ściereczką nasączoną octem lub uniwersalnym płynem do czyszczenia. Należy jednak robić to regularnie, to jedyny sposób, by uniknąć stałego przenoszenia bakterii i drobnoustrojów po całej kuchni i nie tylko.

Szpatułki i przybory z łączeniem

Szpatułki do mieszania ciast i kremów często złożone są z dwóch części, końcówki i rękojeści. Na ich połączeniu często zbiera się brud, który bywa pomijany podczas mycia - raczej skupiamy się na samej końcówce. A to miejsce również ma kontakt z jedzeniem. Cała szpatułka lub inny przyrząd z tego typu łączeniem musi być porządnie myty za każdym razem. 

Jak myć szpatułki i przybory z łączeniem?

Wiele przyborów kuchennych nadaje się do mycia w zmywarce. Pozostałe warto rozłożyć na części pierwsze (jeśli jest to możliwe) i umyć dokładnie z każdej strony za pomocą ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Jeśli obie części przyborów są sklejone, dobrze jest wymoczyć je w ciepłej wodzie z płynem, a następnie porządnie wyszorować, szczególnie w miejscu łączenia.

Drewniane przybory wymagają innego czyszczenia. Przede wszystkim nie można ich zbyt długo moczyć. Zobaczcie, jak o nie dbać.

Uszczelka na dnie blendera

Blendery kielichowe to wybawienie dla wielu domowych kucharzy i kucharek. Łatwo przyrządza się w nich koktajle, a także sosy i dipy. Tuż przy dnie kielicha znajduje się uszczelka, dzięki której przygotowywane jedzenie lub napoje nie wydostają się poza naczynie. O tę gumową obręcz również powinno się zadbać.

Jak czyścić blendery wraz z uszczelkami?

Blendery, które się do tego nadają, można umyć w zmywarce. Pozostałe należy porządnie wyczyścić ręcznie za pomocą ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Warto pamiętać o tym, by regularnie wymieniać uszczelki.

Torby wielokrotnego użytku

O ile są świetnym rozwiązaniem dla środowiska, mogą być przyczyną kłopotów zdrowotnych. Torby używane do przenoszenia jedzenia, łatwo brudzą się na przykład wtedy, gdy przerwie się wieczko od jogurtu albo nieopatrznie do środka dostanie się zepsuta mandarynka. Kto czyści takie torby? Raczej niewiele osób, a jeśli już, to jest to pobieżne przetarcie. A mokre plamy i resztki jedzenia zachęcają bakterie i inne drobnoustroje do uczty. Takie torby często nie są zbyt higieniczne.

Jak myć torby wielokrotnego użytku?Jak myć torby wielokrotnego użytku? Fot. Shutterstock/Sean Locke Photography

Jak myć torby wielokrotnego użytku?

Torby bawełniane nadają się do prania w pralce. Inne należy umyć ręcznie. Jak czytamy na portalu HuffPost, zaschnięte zabrudzenia można zdrapać (ręcznie lub za pomocą szczotki do naczyń), zaś całe wnętrze dobrze jest przetrzeć czystą ścierką albo kawałkiem ręcznika papierowego spryskanymi uniwersalnym płynem do czyszczenia. Jeśli wolicie rozwiązania bardziej eko, w tej roli sprawdzi się także ocet. Po przetarciu, pozostawcie torbę do wyschnięcia. Zapach octu szybko się wywietrzy.

Szczeliny

Niewielkie zacienione szczeliny to idealne miejsca do rozwoju bakterii. Do takich należą na przykład stojaki na noże. Choć do środka wkłada się raczej czyste noże, zdarza się, że są one lekko wilgotne (lub co gorsza, całkiem mokre). Woda zalega wtedy w szczelinach i staje się domem dla pleśni i drobnoustrojów, które mogą przedostać się także na ostrza noży. Chyba nie musimy mówić, co dalej się z tym dzieje.

Jak myć szczeliny?

Dobrze jest na początku porządnie je przedmuchać, by pozbyć się kurzu i drobnych zanieczyszczeń. Można użyć do tego sprężonego powietrza w puszce (do kupienia w zwykłych marketach) lub suszarki. Następnie odwrócić do góry dnem i wysypać większe okruszki. Kolejnym krokiem jest przetarcie szczelin za pomocą drutu do czyszczenia rur bądź rozłożonego metalowego wieszaka obłożonego cienką warstwą materiału, która uprzednio spryskaliście uniwersalnym płynem do czyszczenia lub octem. Po takim myciu należy odczekać przynajmniej pół godziny przed włożeniem noży, by wnętrze wyschło.

O tym, jak doczyścicie inne nieoczywiste miejsca w kuchniach, przeczytacie w poniższych artykułach:

Więcej o:
Komentarze (8)
Sześć brudnych rzeczy w kuchni, których pewnie nie myjesz, a to błąd. Na liście m.in. otwieracz do konserw
Zaloguj się
  • wiezet

    Oceniono 4 razy 4

    To jak ja przeżyłem w akademiku te pięć lat bez inwazji tych bestii ?

  • grundol1

    Oceniono 3 razy 1

    Ciało dorosłego człowieka zawiera 20 kg bakterii. To jest dopiero "brud".

  • artur0121

    Oceniono 2 razy 0

    artykuł z doopy

  • gordejuela

    Oceniono 1 raz -1

    prosz eo instrukcje;
    jak siadac na sedesie i jak sie wyproznic.

    Idealnei bedzie pasowac do bredni,ktore wciaz wypisujecie.Czy naprawde uwazacie ludzi za kretynow??Jedyni kretyni sa w waszej redakcji

  • robsonik1313

    Oceniono 5 razy -3

    Rady dla kretynów pt. a uszy umyłeś? Chyba, że to dla ~40% idiotów, którzy głosują na.... Tylko autorze, oni na tym portalu urzędują

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX