Jak przechowywać cytryny, aby zachować ich właściwości?

Jak przechowywać cytryny, aby wydłużyć okres ich przydatności do spożycia? Gdzie i ile czasu można je składować, żeby zachowały wszystkie swoje prozdrowotne własciwości?

Jak przechowywać cytryny? Dlaczego powinniśmy je spożywać?

Jak przechowywać cytryny, aby czerpać z nich jak najwięcej składników niezbędnych dla utrzymania zdrowia? Sposoby na to, których jest kilka, pozwolą na dłuższe przetrzymywanie pełnych witamin owoców nawet wtedy, gdy posiadamy ich znaczny zapas. Przede wszystkim trzeba jednak podkreślić pozytywną rolę, jaką te cytrusy mogą odegrać w diecie człowieka. Pierwszy boom na ten owoc pojawił się w początkach XVIII w., gdy przekonano się, że jego regularne jedzenie sprzyja pokonaniu szkorbutu.  

Obecnie podkreśla się, że cytryna jest niezwykle bogata w:

Wbrew pozorom cytryna wcale nie jest tym z owoców lub warzyw, które posiada największą zawartość witaminy C, jednak również w niej jest bardzo dużo tego ważnego dla zdrowia czynnika. Decydując się na jedzenie cytryny, zwłaszcza jej skórki lub picie wody z cytryną, można liczyć na lepsze efekty w walce z:

  • nadwagą
  • niektórymi nowotworami
  • reumatoidalnym zapaleniem stawów
  • miażdżycą

Ponadto maseczki wykonane z dodatkiem cytryny wzmacniają włosy, wiele zaś kosmetyków wspomagających spalanie cellulitu także posiada ją w swoim składzie. Jeżeli mamy problem z plamami na skórze, których nie można się łatwo pozbyć, tutaj też cytryna powinna pomóc.  

Jeżeli chcemy kupić większą ilość cytryn i zastanawiamy się nad tym, jak je przechowywać; najlepiej będzie zacząć przygotowania od poziomu półki sklepowej, czyli od wyboru właściwych owoców. Najwięcej swoich walorów owoce tracą wtedy, gdy zostają przekrojone. Powinno się więc wybierać te spośród nich, które są stosunkowo małych rozmiarów tak, aby szybko je zjeść. Powinny też mieć gładką skórkę, bo właśnie to jest oznaką jej niewielkiej grubości. 

Zobacz wideo Właściwości cytryny

Ile można przechowywać cytryny? Garść cennych wskazówek

Ile można przechowywać cytryny? Wszystko zależy przede wszystkim od ich jakości, selekcji i warunków, w jakich były transportowane. Z reguły można je zatrzymać w domu około tygodnia lub nawet nieco dłużej. Rozkrojenie sprzyja skróceniu okresu przydatności owocu do czterech lub pięciu dni. Właściwe przygotowane lub poddane obróbce termicznej cytryny, pozwalają cieszyć się smakiem i wartościami dłużej. 

Jak przechowywać cytryny? Kilka bardzo przydatnych sposobów

Jak przechowywać cytryny? Można pokusić się o kilka sposobów, które pomogą nam przedłużyć przydatność do spożycia zakupionych przez nas owoców. W przypadku posiadania większej ilości cytryn należy dokładnie je umyć i przetrzymywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, że ten owoc będzie miał tam tendencję do stosunkowo szybkiego wysychania. Dlatego warto zapakować go w foliowy worek lub owinąć w papier śniadaniowy. Tak zabezpieczona cytryna powinna mieć czas trwałości wydłużony nawet do miesiąca. Alternatywą, również bardzo często polecaną, jest wstawienie owocu włożonego do miski z wodą, do lodówki. Efekty bywają jeszcze lepsze, niż w przypadku zastosowania plastikowej torebki. Innym sposobem jest zamrożenie cytryny na przykład w połówkach lub osobne zamrożenie soku i skórki, która ma bardzo dużo witamin. Kiedy zdarzy nam się już, że nie zużyjemy cytryny zbyt długo i nie zdążymy jej jeszcze rozkroić, ale jest już nieco zeschnięta, można ratować sytuację poprzez trwające około pół godziny moczenie owocu w ciepłej wodzie.