Jak przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachowała świeżość?

Jak przechowywać marchew? Wystarczy kilka działań, aby wydłużyć czas jego przydatności do spożycia. Przede wszystkim, trzeba wiedzieć gdzie ja przechowywać.

Jak przechowywać marchew? Za co ją cenimy?

Jak przechowywać marchew, aby dłużej cieszyć się jej wartością odżywczą i witaminami, które dostarcza? Przede wszystkim trzeba nieco więcej wiedzieć o tym cennym dla diety człowieka warzywie. Dużą zaletą marchewki jest fakt, że powszechnie uprawia się ją w Polsce, przez co nie wymaga stosowania dużej ilości chemicznych środków ochrony roślin i bardzo mocno tkwi w polskiej tradycji kulinarnej. Przede wszystkim zawiera jednak, pełną gamę substancji dobrze oddziałujących na organizm człowieka. Są to:

  • beta-karoten (witamina A)
  • witamina C
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • witamina B6
  • kwas foliowy
  • witamina E
  • witamina K
  • wapń
  • magnez
  • cynk
  • fosfor

Podstawowym składnikiem, za który cenimy marchew, jest właśnie beta - karoten. Jego zalety są bardzo duże, ale przede wszystkim bardzo pozytywnie działa na:

  • powstawanie pięknej opalenizny
  • chroni grasicę
  • chroni przed miażdżycą i chorobami serca
  • zmniejsza negatywny wpływ wolnych rodników
  • wspomaga wzrok
  • wpływa dodatnio na odporność

Ponadto, marchew uznajemy za wartościową ze względu na wzmacnianie odporności organizmu, niwelowanie zmian trądzikowych, zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów - choćby raka prostaty. Trzeba jednak jeść marchew z umiarem, ponieważ nadmiar witaminy A może wpływać negatywnie na pracę wątroby.

Jak przechowywać marchew, aby zachowała pełną wartość i dobry smak?

Dobór właściwego sposobu zależy od tego, czy przechowujemy ją w dużej ilości - w ciemnym i chłodnym miejscu (piwnicy, spiżarni), czy też w znacznie mniejszych liczbach w kuchni, na krótkotrwały użytek. Podstawą długotrwałego przechowywania marchwi jest nabycie odpowiedniego produktu. Jego jakość bywa jednym z najbardziej znaczących czynników. Najlepsza marchewka powinna być:

  • wysiana w odpowiednich odstępach
  • dobrze nawodniona
  • dojrzała
  • zebrana bez oczyszczania z nadmiaru ziemi
  • bez uszkodzeń mechanicznych

Bardzo istotne jest to, żeby zebrana marchew nie była myta lub czyszczona, ale zachowała niewielką ilość naturalnych zanieczyszczeń, które pozwolą dłużej przechowywać to warzywo. W profesjonalnych przechowalniach stopniowo obniża się temperaturę otoczenia - początkowo jest to pięć stopni Celsjusza, później już tylko jeden stopień. Kontroluje się też zawartość dwutlenku węgla tak, aby wynosiła około dwa proc. 

Przechowywanie marchwi w piwnicy wymaga odpowiedniego zabezpieczenia jej przed mrozem i stosunkowo wysokiej wilgotności w pomieszczeniu. Można utrzymywać ją luzem, ułożoną w niezbyt duże sterty, bądź też magazynować w drewnianych lub plastikowych skrzynkach. Problemem w przechowywaniu marchwi w domowej spiżarni jest wysoki poziom etylenu, który wydziela się zwłaszcza z jabłek, ale też innych owoców. Jeśli więc zdecydujemy się już na przechowywanie tego warzywa w domu - zawsze oddzielamy je od owoców. 

Zobacz wideo Właściwości marchewki

Ile można przechowywać marchew? Fachowe porady

Ile można przechowywać marchew, aby nie straciła wartości odżywczych? Jak łatwo wywnioskować - zależy to od kilku czynników, przede wszystkim jakości warzywa i sposobu jego przechowywania. Niezależnie od tego, czy odbywa się to w profesjonalnej przechowalni, czy też w przydomowej piwnicy. Najczęściej udaje się ją utrzymać w dobrym stanie około trzech miesięcy, ale dobra jakość i właściwe postępowanie pozwalają wydłużyć ten czas do nawet pięciu miesięcy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA