Udaremniono oszustwo: 21 ton fałszywego parmezanu

Włoscy karabinierzy z Parmy przeprowadzili kontrolę, w wyniku której wykryto 5235 form (około 21 ton) sfałszowanego parmezanu. Włoskie Ministerstwo Zdrowia poinformowało o akcji przeprowadzonej 16 marca.

 21 ton fałszywego parmezanu

Kontrolę przeprowadzono w mleczarni w Mantui. Odkryto około 21 ton sfałszowanego sera Parmigiano Reggiano. Oznakowanie sera, numery seryjne mleczarni i pieczęć CE wskazywały, na to, że sery miały zostać uznane za Parmigiano Reggiano DOP (parmezan, Chroniona Nazwa Pochodzenia – ChNP).

Zobacz wideo W naszej kuchni nie mamy aż takich nadwyżej parmezanu. Ale ten, który mamy chętnie wykorzystujemy do pysznych pieczonych frytek.

Producent wytworzył zbyt dużo sera

Gdy zbadano sery dokładnej, okazało się, że nie ma na nich „płytek kazeinowych”, czyli naklejek z kodami identyfikacyjnymi (rozprowadzanych w określonej liczbie). Oznaczenia te są niezbędne do określenia tzw. kwot serowych i przypisania produktowi nazwy Parmigiano Reggiano DOP. Producent znacznie przekroczył więc limit produkcyjny. Skonfiskowany towar jest wart ok. 2,1 mln euro.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.