Robert de Niro, gwiazdor kina, jeden z najbardziej utalentowanych amerykańskich aktorów, wraz z Nobu Matsuhisą, japońskim szefem kuchni, otwierają swój pierwszy w Polsce luksusowy hotel Nobu oraz ekskluzywną restaurację. Na możliwość przenocowania w hotelu trzeba jeszcze poczekać do sierpnia. Wtedy zostanie udostępnionych 117 pokoi urządzonych w nowoczesnym japońskim stylu.
Już teraz można skorzystać z oferty restauracyjnej w hotelu. Polska restauracja Nobu jest 47 lokalem sieci na świecie. Poprowadzi ją Yannick Lohou, który dotychczas pracował w Nobu w Barcelonie. Co można zjeść w nowo otwartej restauracji?
Przykładowymi daniami, jakich można spróbować, w Nobu są prawdziwe rarytasy: czarny dorsz z sosem miso, sashimi "New Style" przypiekane z olejem sezamowym, grillowana japońska wołowina Wagyu w pięciu smakach, wieprzowina w słodko-ostrym sosie miso czy tatar z tuńczyka w sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego.
Jak przystało na luksusową restaurację, za posiłek trzeba będzie sporo zapłacić. Koszt dania głównego z owocami morza wynosi około 200-220 zł, ceny innych dań wahają się od 80 do 220 zł. Jest także możliwość skorzystania z menu testowego, w którym znajduje się większość dań serwowanych w Nobu. Taka przyjemność kosztuje 450 zł.
Pięciogwiazdkowy hotel i restauracja sieci należącej do Roberta de Niro znajduje się na rogu ulicy Wilczej i Koszykowej w Warszawie. Nowoczesna fasada została zaprojektowana przez Medusa Group, cała inwestycja warta jest około 100 milionów złotych. Recepcja hotelu będzie znajdować się w starej, odrestaurowanej kamienicy, w której mieścił się hotel Rialto.