SOS HOLENDERSKI
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Sklaruj masło. Wino zagotuj w misce na parze, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, cukru i pieprz. Następnie dodaj żółtka i ubijaj wszystko na parze aż powstanie sztywna masa. Pod koniec ubijania zacznij dodawać powoli, małym strumieniem sklarowane masło.
JAJKO W KOSZULCE (czyli poche)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli. Wbij jajko do miseczki i dodaj do gotującej się wody. Gotuj trzy minuty. Wyciągnij delikatnie z wody i podawaj z pokrojonym szczypiorkiem.
ZIELONE SZPARAGI (do sosu, do jajka, do jajka i sosu albo same!)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Szparagi obierz - od góry do dołu. Usuń zdrewniałe końcówki. Gotuj przez osiem minut w gorącej wodzie z solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Odcedź delikatnie. Na patelni rozpuść masło, dorzuć ugotowane szparagi. Dopraw do smaku i podawaj. Jeśli chcesz podać z jajkiem i sosem - najpierw wyłóż na talerz szparagi, potem połóż na nich jajko i polej sosem.
Szparagi są wspaniałe w wielu potrawach, ale z sosem holenderskim i jajkiem poche to prawdziwy majstersztyk. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - właśnie przyszła pora!
Dla tych, którzy szparagowego klasyku już skosztowali lub po prostu chcieliby spróbować czegoś innego, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych, świetnych przepisów. Częstujcie się!
OMLET ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA (Superłatwy!)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Szparagi umyć, zdrewniałe końcówki odciąć. Pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić szparagi i smażyć przez parę minut. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Jajka rozkłócić w misce, posolić i popieprzyć. Kiedy szparagi się już usmażą, dorzucić fetę i delikatnie zalać wszystko jajkami. Smażyć na wolnym ogniu pod pokrywką aż jajka się nie zetną na wierzchu.
MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I PARMEZANEM
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na kawałki długości palca. Na patelni rozgrzej masło i usmaż szparagi aż się lekko zrumienią, pod koniec dodaj skórkę z cytryny, posól i popieprz do smaku. Na patelnię dorzuć makaron. Przemieszaj i podsmaż razem króciutko. Na talerzu posyp startym parmezanem.
Pamiętajcie! Sezon na szparagi trwa, więc aż żal nie skorzystać z proponowanych przepisów. A może macie inne ulubione potrawy, w których królują szparagi? Piszcie w komentarzach!