Najlepsze w maju: proste potrawy z zielonymi szparagami. Przepisy od szefa kuchni i naszej redakcji

To majowy klasyk: zielone (czyli łatwiejsze do przyrządzenia!) szparagi, do tego jajko z rozlewającym się na szparagi żółtkiem (nie takie trudne do zrobienia!) i aksamitny kontrapunkt z klasycznego sosu holenderskiego. Mamy dla was przepis od szefa Marcina Sasina z warszawskiego hotelu Sheraton. A od redakcji dorzucamy przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu omlet i makaron.

SOS HOLENDERSKI

Składniki: 

  • 0,1 litra wina białego
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz 
  • 70 g masła
  • 4 jajka 

Sposób przyrządzenia: 

Sklaruj masło. Wino zagotuj w misce na parze, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, cukru i pieprz. Następnie dodaj żółtka i ubijaj wszystko na parze aż powstanie sztywna masa. Pod koniec ubijania zacznij dodawać powoli, małym strumieniem sklarowane masło.

Masło klarowane to doskonały zamiennik zwykłego masła czy oleju.Ten produkt zastąpi smalec, olej i margarynę. Jak zrobić na masło klarowane?

JAJKO W KOSZULCE (czyli poche)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml wody
  • 20 ml octu
  • szczypta soli
  • szczypiorek

Sposób przyrządzenia:

Zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli. Wbij jajko do miseczki i dodaj do gotującej się wody. Gotuj trzy minuty. Wyciągnij delikatnie z wody i podawaj z pokrojonym szczypiorkiem.  

Jajko w koszulce to bardziej wyrafinowana wersja jajecznicy, jajka na miękko czy sadzonego.Jak zrobić jajko w koszulce? Oto trzy proste sposoby

ZIELONE SZPARAGI (do sosu, do jajka, do jajka i sosu albo same!) 

Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/4 cytryny 

Sposób przyrządzenia: 

Szparagi obierz - od góry do dołu. Usuń zdrewniałe końcówki. Gotuj przez osiem minut w gorącej wodzie z solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Odcedź delikatnie. Na patelni rozpuść masło, dorzuć ugotowane szparagi. Dopraw do smaku i podawaj. Jeśli chcesz podać z jajkiem i sosem - najpierw wyłóż na talerz szparagi, potem połóż na nich jajko i polej sosem. 

Zobacz wideo

Szparagi są wspaniałe w wielu potrawach, ale z sosem holenderskim i jajkiem poche to prawdziwy majstersztyk. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - właśnie przyszła pora!

Dla tych, którzy szparagowego klasyku już skosztowali lub po prostu chcieliby spróbować czegoś innego, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych, świetnych przepisów. Częstujcie się!

OMLET ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA (Superłatwy!)

Składniki:

  • 6-8 jajek
  • pęczek zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • pieprz
  • opakowanie sera feta 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Szparagi umyć, zdrewniałe końcówki odciąć. Pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić szparagi i smażyć przez parę minut. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Jajka rozkłócić w misce, posolić i popieprzyć. Kiedy szparagi się już usmażą, dorzucić fetę i delikatnie zalać wszystko jajkami. Smażyć na wolnym ogniu pod pokrywką aż jajka się nie zetną na wierzchu. 

MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I PARMEZANEM

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 gram ulubionego makaronu
  • 80 g parmezanu
  • 2 łyżki masła 
  • pieprz
  • sól
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny 

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na kawałki długości palca. Na patelni rozgrzej masło i usmaż szparagi aż się lekko zrumienią, pod koniec dodaj skórkę z cytryny, posól i popieprz do smaku. Na patelnię dorzuć makaron. Przemieszaj i podsmaż razem króciutko. Na talerzu posyp startym parmezanem. 

Pamiętajcie! Sezon na szparagi trwa, więc aż żal nie skorzystać z proponowanych przepisów. A może macie inne ulubione potrawy, w których królują szparagi? Piszcie w komentarzach!

Więcej o: