Najlepsze w maju: proste potrawy z zielonymi szparagami. Przepisy od szefa kuchni i naszej redakcji

To majowy klasyk: zielone (czyli łatwiejsze do przyrządzenia!) szparagi, do tego jajko z rozlewającym się na szparagi żółtkiem (nie takie trudne do zrobienia!) i aksamitny kontrapunkt z klasycznego sosu holenderskiego. Mamy dla was przepis od szefa Marcina Sasina z warszawskiego hotelu Sheraton. A od redakcji dorzucamy przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu omlet i makaron.

SOS HOLENDERSKI

Składniki: 

  • 0,1 litra wina białego
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz 
  • 70 g masła
  • 4 jajka 

Sposób przyrządzenia: 

Sklaruj masło. Wino zagotuj w misce na parze, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, cukru i pieprz. Następnie dodaj żółtka i ubijaj wszystko na parze aż powstanie sztywna masa. Pod koniec ubijania zacznij dodawać powoli, małym strumieniem sklarowane masło.

JAJKO W KOSZULCE (czyli poche)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml wody
  • 20 ml octu
  • szczypta soli
  • szczypiorek

Sposób przyrządzenia:

Zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli. Wbij jajko do miseczki i dodaj do gotującej się wody. Gotuj trzy minuty. Wyciągnij delikatnie z wody i podawaj z pokrojonym szczypiorkiem.  

ZIELONE SZPARAGI (do sosu, do jajka, do jajka i sosu albo same!) 

Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/4 cytryny 

Sposób przyrządzenia: 

Szparagi obierz - od góry do dołu. Usuń zdrewniałe końcówki. Gotuj przez osiem minut w gorącej wodzie z solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Odcedź delikatnie. Na patelni rozpuść masło, dorzuć ugotowane szparagi. Dopraw do smaku i podawaj. Jeśli chcesz podać z jajkiem i sosem - najpierw wyłóż na talerz szparagi, potem połóż na nich jajko i polej sosem. 

Zobacz wideo

Szparagi są wspaniałe w wielu potrawach, ale z sosem holenderskim i jajkiem poche to prawdziwy majstersztyk. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - właśnie przyszła pora!

Dla tych, którzy szparagowego klasyku już skosztowali lub po prostu chcieliby spróbować czegoś innego, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych, świetnych przepisów. Częstujcie się!

OMLET ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA (Superłatwy!)

Składniki:

  • 6-8 jajek
  • pęczek zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • pieprz
  • opakowanie sera feta 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Szparagi umyć, zdrewniałe końcówki odciąć. Pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić szparagi i smażyć przez parę minut. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Jajka rozkłócić w misce, posolić i popieprzyć. Kiedy szparagi się już usmażą, dorzucić fetę i delikatnie zalać wszystko jajkami. Smażyć na wolnym ogniu pod pokrywką aż jajka się nie zetną na wierzchu. 

MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I PARMEZANEM

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 gram ulubionego makaronu
  • 80 g parmezanu
  • 2 łyżki masła 
  • pieprz
  • sól
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny 

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na kawałki długości palca. Na patelni rozgrzej masło i usmaż szparagi aż się lekko zrumienią, pod koniec dodaj skórkę z cytryny, posól i popieprz do smaku. Na patelnię dorzuć makaron. Przemieszaj i podsmaż razem króciutko. Na talerzu posyp startym parmezanem. 

Pamiętajcie! Sezon na szparagi trwa, więc aż żal nie skorzystać z proponowanych przepisów. A może macie inne ulubione potrawy, w których królują szparagi? Piszcie w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.