Szakszuka to popularna potrawa, która wywodzi się z kuchni północnoafrykańskiej. To nic innego jak jajka usmażone w sosie z pomidorów i papryki. Dziś mamy dla ciebie nieco podrasowany przepis na szakszukę, która będzie sycąca i doda energii na długie godziny - wystarczy dodać kawałek chorizo.
Jacek Chabraszewski /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pożywne i smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Przygotowanie szakszuki jest banalne i zajmuje zazwyczaj około 15 minut. Dziś mamy dla ciebie szakszukę wzbogaconą o chorizo i fasolkę - te białkowe dodatki na długie godziny cię nasycą i dodadzą energii do działania.
Szakszuka - przepis na pyszne i pożywne śniadanie
Potrzebne składniki:
0,5 cebuli
1 papryka czerwona
ok. 60-80 g kiełbaski chorizo
1 puszka pomidorów
kilka łyżek czerwonej fasolki z puszki
2-3 jajka
sól, pieprz, ostra papryka, kmin rzymski
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażaj aż nieco zmięknie.
Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w talarki. Podsmażaj chwilę i dodaj pomidory z puszki oraz kilka łyżek fasolki.
Dopraw do smaku przyprawami i całość wymieszaj. Doprowadź do zagotowania.
Teraz ostrożnie wbij jajka na patelnię i przykryj przykrywką i zostaw. Kiedy jajka się zetną, szakszukę można podawać.
Gorąca szakszuka wspaniale smakuje z ziołową grzanką i kleksem jogurtu. Jeśli przed tobą intensywny dzień, takie śniadanie pomoże ci go przyjemnie zacząć. Smacznego!
Zobacz wideo
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.