Szakszuka - przepis na pyszne śniadanie w 15 minut. Nasyci cię na długo, jeśli nie zapomnisz o tym składniku

Szakszuka to popularna potrawa, która wywodzi się z kuchni północnoafrykańskiej. To nic innego jak jajka usmażone w sosie z pomidorów i papryki. Dziś mamy dla ciebie nieco podrasowany przepis na szakszukę, która będzie sycąca i doda energii na długie godziny - wystarczy dodać kawałek chorizo.

Więcej przepisów na pożywne i smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przygotowanie szakszuki jest banalne i zajmuje zazwyczaj około 15 minut. Dziś mamy dla ciebie szakszukę wzbogaconą o chorizo i fasolkę - te białkowe dodatki na długie godziny cię nasycą i dodadzą energii do działania. 

Szakszuka - przepis na pyszne i pożywne śniadanie

Potrzebne składniki:

  • 0,5 cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 60-80 g kiełbaski chorizo
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka łyżek czerwonej fasolki z puszki
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, ostra papryka, kmin rzymski

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażaj aż nieco zmięknie.
  2. Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w talarki. Podsmażaj chwilę i dodaj pomidory z puszki oraz kilka łyżek fasolki. 
  3. Dopraw do smaku przyprawami i całość wymieszaj. Doprowadź do zagotowania.
  4. Teraz ostrożnie wbij jajka na patelnię i przykryj przykrywką i zostaw. Kiedy jajka się zetną, szakszukę można podawać.

Gorąca szakszuka wspaniale smakuje z ziołową grzanką i kleksem jogurtu. Jeśli przed tobą intensywny dzień, takie śniadanie pomoże ci go przyjemnie zacząć. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.