Thomas Makkos, właściciel restauracji Nello w Nowym Jorku usunął czosnek ze swojego menu. "Ludzie narzekali, że jest śmierdzący, a oni chodzą nagazowani. W końcu podjąłem decyzję o pozbyciu się go z menu, a moi klienci podziękowali za ten krok" - wyznał kucharz w rozmowie z "The New York Post". Podobną decyzję podjęło też kilka innych włoskich restauracji z Nowego Jorku.
Chociaż spożywanie czosnku jest zdrowe, wiąże się zazwyczaj z charakterystycznym nieświeżym zapachem z ust, który utrzymuje się jeszcze długo po jego konsumpcji. Jak przekonują londyńscy szefowie kuchni, można tego uniknąć. "Daily Mail" pokusiło się o rozmowę z szefami prestiżowych restauracji, którzy uznali, że nowojorskie restauracje robią błąd, rezygnując z dodawania tego niezwykłego składnika do swoich potraw.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Asimakis Chaniotis, szef kuchni Pied à Terre w Londynie, która została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelin, przekonuje, że cebula, czosnek i por są bardzo potrzebnym składnikiem sosów. Ich dodatek nadaje i podkręca smak potraw. Chaniotis przyznał w rozmowie, że pominięcie tych składników podczas gotowania zrobiłoby dużą różnicę i nie zdecydowałby się na taki krok. Czosnek jednak, w odróżnieniu od cebuli i porów, ma wyjątkowo intensywny smak i zapach. Od tego, jak mocno będzie wyczuwalny w ustach po spożyciu, zależy więc sposób, w jaki poddamy go obróbce. Londyński szef kuchni twierdzi, że:
Blanszowanie lub powolne pieczenie czosnku sprawia, że jest słodki i usuwa jego agresywny zapach i pikantność.
Robin Gill, szef kuchni Zebra Riding Club i Birch, wyznał w rozmowie, że nigdy nie zrezygnowałby ze stosowania czosnku:
W Birch uprawiamy czosnek i używamy go jako bazy do ogromnej ilości potraw.
Radzi natomiast klientom, aby po zjedzeniu czosnku sięgnęli po odrobinę natki pietruszki. Ma to zneutralizować intensywność jego zapachu i smaku. Kiedy przygotowujemy dania w domu, warto jako alternatywę rozważyć nieco łagodniejszy czosnek niedźwiedzi.
Jeżeli mimo wszystko po zjedzeniu czosnku wyczuwamy przykry zapach z ust, można wypróbować następujące sposoby:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.