Szefowie kuchni w Nowym Jorku banują czosnek. Londyńscy kucharze stają w jego obronie i dają cenne rady

W prestiżowych nowojorskich restauracjach zapanował kryzys, kiedy okazało się, że szefowie kuchni zrezygnowali z dodawania czosnku do większości dań. Powodem tego stanu rzeczy było uskarżanie się ze strony klientów na nieprzyjemny zapach z ust oraz wzdęcia. Nie wszystkie restauracje na świecie poszły jednak w ich ślady.

Thomas Makkos, właściciel restauracji Nello w Nowym Jorku usunął czosnek ze swojego menu. "Ludzie narzekali, że jest śmierdzący, a oni chodzą nagazowani. W końcu podjąłem decyzję o pozbyciu się go z menu, a moi klienci podziękowali za ten krok" - wyznał kucharz w rozmowie z "The New York Post". Podobną decyzję podjęło też kilka innych włoskich restauracji z Nowego Jorku.

Chociaż spożywanie czosnku jest zdrowe, wiąże się zazwyczaj z charakterystycznym nieświeżym zapachem z ust, który utrzymuje się jeszcze długo po jego konsumpcji. Jak przekonują londyńscy szefowie kuchni, można tego uniknąć. "Daily Mail" pokusiło się o rozmowę z szefami prestiżowych restauracji, którzy uznali, że nowojorskie restauracje robią błąd, rezygnując z dodawania tego niezwykłego składnika do swoich potraw.

Zobacz wideo Czy czosnek jest naturalnym antybiotykiem [NaZdrowie]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Dlaczego czosnek jest niezbędny przy komponowaniu dań? Niektórzy szefowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania bez niego

Asimakis Chaniotis, szef kuchni Pied à Terre w Londynie, która została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelin, przekonuje, że cebula, czosnek i por są bardzo potrzebnym składnikiem sosów. Ich dodatek nadaje i podkręca smak potraw. Chaniotis przyznał w rozmowie, że pominięcie tych składników podczas gotowania zrobiłoby dużą różnicę i nie zdecydowałby się na taki krok. Czosnek jednak, w odróżnieniu od cebuli i porów, ma wyjątkowo intensywny smak i zapach. Od tego, jak mocno będzie wyczuwalny w ustach po spożyciu, zależy więc sposób, w jaki poddamy go obróbce. Londyński szef kuchni twierdzi, że:

Blanszowanie lub powolne pieczenie czosnku sprawia, że jest słodki i usuwa jego agresywny zapach i pikantność.

Robin Gill, szef kuchni Zebra Riding Club i Birch, wyznał w rozmowie, że nigdy nie zrezygnowałby ze stosowania czosnku:

W Birch uprawiamy czosnek i używamy go jako bazy do ogromnej ilości potraw.

Radzi natomiast klientom, aby po zjedzeniu czosnku sięgnęli po odrobinę natki pietruszki. Ma to zneutralizować intensywność jego zapachu i smaku. Kiedy przygotowujemy dania w domu, warto jako alternatywę rozważyć nieco łagodniejszy czosnek niedźwiedzi.

Czosnek niedźwiedziCzosnek niedźwiedzi ma wiele cennych właściwości. Jak wykorzystać go w kuchni?

Jak można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po spożyciu czosnku?

Jeżeli mimo wszystko po zjedzeniu czosnku wyczuwamy przykry zapach z ust, można wypróbować następujące sposoby:

  • sięgnijmy po mleko lub czerwone wino: związki siarki zawarte w mleku i wino neutralizują czosnkowy zapach i posmak;
  • przygotujmy napój na bazie miodu i cytryny: uchodzi za najprostszy i najszybszy sposób na zapach czosnku;
  • może pomóc również przeżucie goździków zaraz po spożyciu czosnku.

Sos czosnkowy to świetny sposób na doprawienie i wzbogacenie aromatu potraw.Jak zrobić sos czosnkowy jak z restauracji? To prostsze niż myślisz

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: