Jajka na twardo to cierpliwość, a średnio wysmażony stek - kreatywność. Co mówi o nas ulubione jedzenie?

Psychologowie uważają, że ulubione jedzenie oraz sposób w jaki je konsumujemy, wiele mówi o naszym charakterze. Wolicie jajka na twardo niż na miękko? To może znaczyć, że jesteście bardziej cierpliwi. W sklepie wybieracie gładkie masło orzechowe zamiast tego z orzeszkami? Cechuje was zaradność. Znaczenie ma też to, czy jecie szybko, czy wolicie się delektować.

Więcej tematów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Choć może to nie brzmieć wiarygodnie, niektórzy eksperci z dziedziny psychologii uważają, że z tego, jakie jedzenie lubimy i w jaki sposób jemy, może co nieco wyczytać o naszym charakterze. W sieci można znaleźć artykuły opisujące różne typy osobowości wyodrębnione na podstawie tego, co dane osoby jedzą. Okazuje się, ze może być w nich ziarno prawdy.

Juliet Boghossian, która jest ekspertką od badania zachowań związanych z jedzeniem, twierdzi, że faktycznie można się czegoś dowiedzieć o drugiej osobie, jeśli zna się jej nawyki żywieniowe. "Nawyki związane z jedzeniem mogą w rzeczywistości ujawnić pewne aspekty osobowości i tendencje behawioralne" – napisała Boghossian w mailu wysłanym do redakcji The Huffington Post. Serwis o komentarz poprosił też Julię Hormes, która jest psychologiem specjalizującym się w zachowaniach związanych z jedzeniem na Uniwersytecie w Albany. 

Zobacz wideo Czujesz, kiedy jedzenie jest słodkie, słone, gorzkie lub kwaśne, ale czy wiesz, kiedy jest umami?

Jesz powoli? Lubisz kontrolę

Boghossian twierdzi, że takie osoby zwykle są pewne siebie i zrównoważone. Ponadto lubią mieć kontrolę i doceniają życie. Julia Hormes zaznacza jednak, że ci, którzy jedzą powoli tylko czasami, mogą po prostu być wtedy w gorszym humorze lub mieć spadek energii. "Wiadomo, że nasz nastrój wpływa na tempo jedzenia" - powiedziała.

Hormes dodaje, że osoby, które jedzą powoli, mogą też czerpać z tego korzyści zdrowotne. "Wykazano, że powolne jedzenie wiąże się ze zmniejszonym spożyciem energii, zwiększonym uczuciem sytości i wyższą oceną przyjemności z jedzenia posiłków" - mówi.

przyprawy (zdjęcie ilustracyjne)Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"

Jesz szybko? Cechuje cię ambicja 

Juliet Boghossian uważa, że osoby, które szybko pochłaniają zawartość talerza są ambitne, zorientowane na cel i otwarte na nowe doświadczenia. Z drugiej strony mogą też być osobami niecierpliwymi.

Warto pamiętać, że szybkie jedzenie może szkodzić zdrowiu. Może zwiększać na przykład ryzyko pojawienia się nadwagi lub otyłości. 

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jaki jesteś

Niektórzy specjaliści z zakresu psychologii idą jeszcze dalej. Uważają, że nasze ulubione jedzenie również sporo o nas mówi. The Sun cytuje Lee Chambersa, psychologa, który twierdzi, że znaczenie ma na przykład to, czy ktoś woli jajka na twardo czy na miękko. Jeśli woli tę pierwszą opcję, jest osobą cierpliwą i rozważną, a jeśli drugą - energiczną i pomysłową.

Kolejny przykład to steki. Niektórzy wybierają dobrze wysmażone, inni średnio wysmażone lub krwiste. Osoby zamawiające mięso dobrze wysmażone zachowują się w sposób bardziej przemyślany oraz wykonują rzeczy nieco wolniej, z większą uwagą. Miłośnicy mniej wysmażonych steków mogą z kolei należeć do ekstrawertyków, osób kreatywnych, które mają dużo energii i pasji.

Przepis na najlepsze naleśnikiPrzepis na naleśniki, które będą kremowe. Sekretem jest składnik, którego używasz do ciast

Lee Chambers twierdzi też, że nawet to, po jakie masło orzechowe sięgamy w sklepie, może coś o nas powiedzieć. Jeśli wybieracie gładkie, jesteście spokojni i zrównoważeni. A jeśli wolicie takie z kawałkami orzeszków, to jesteście zaradni i dokładni.

Wszystko to oczywiście nie jest prawdą objawioną i raczej należy traktować to z przymrużeniem oka. Ja na przykład wolę jajka na twardo, a nigdy nie określiłabym siebie jako osoby cierpliwej. Takie dopasowanie ulubionego jedzenia do cech charakteru może być jednak fajną zabawą w gronie znajomych lub rodziny. Kto wie, może coś faktycznie będzie się zgadzać?

Źródło: The Huffington Post, The Sun

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: