Obierki ziemniaka jako baza bulionu i nie tylko. 5 dań, które z nich zrobisz

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo królujące w polskiej kuchni. Zazwyczaj pozbywamy się obierek i wyrzucamy je do kosza. Jednak jak się okazuje, można z nich zrobić pełnowartościowe danie. Zebraliśmy aż 5 przepisów, dzięki którym wykorzystasz je w kuchni.

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo uprawne w Polsce. Jako producent Polska zajmuje wysokie miejsce na świecie. Warzywo to jest tak popularne, ponieważ jest bardzo dobre i łatwo dostępne, a dodatkowo można je wykorzystać do prawie każdego dania. Kartofle mogą być gotowane, pieczone, np. w ognisku. Przyrządza się z nich kluski, zapiekanki, placki, sałatki oraz frytki i dodatkowo są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych. Ze skrobi uzyskuje się mączkę ziemniaczaną, używaną do tworzenia wielu produktów spożywczych.

Kartofle bez dwóch zdań są powszechnie znane, używane i lubiane. Jednak okazuje się, że część ziemniaków, które wyrzucamy, jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna, a wyrzucając ją, tracimy możliwość na dodatkową przekąskę lub danie. Mowa tu o obierkach, które są źródłem błonnika, potasu i witamin z grupy C. Oprócz witamin i minerałów dobrze przyrządzone obierki mają też dobry smak.

Aby pokazać, że skórka ziemniaka może smakować dobrze, przygotowaliśmy, aż 5 przepisów, które są smaczne i proste.

Obierki ziemniaka jako baza bulionu

Często wyrzucane do kosza obierki świetnie sprawdzą się jako baza do bulionu warzywnego, z którego przyrządzimy każdą zupę. Umytą i oczyszczoną z ziemi skórkę ziemniaka połącz z resztkami innych warzyw np. z łodyżkami kalafiora lub brokuła, a także z marchewką i selerem. Wszystko zagotuj w garnku z wodą i przyprawami.

Obierkowy placek

Obierki przede wszystkim umyj, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw i połącz z serem. Taką masę połóż na ciasto francuskie i zapiecz. W taki sposób zrobisz placki, wytrawne drożdżówki z prostych składników, które mogą być szybką przekąską.

Zapiekanka

Wszyscy znamy popularną ziemniaczaną zapiekankę, jednak najczęściej używamy do niej obranych i pokrojonych w plastry kartofli. Aby nadać temu daniu chrupkości, można do niego dodać także obierki, które odpowiednio przemyjemy i przyprawimy. Taka zapiekanka doskonale smakuje z boczkiem, serem i innymi warzywami.

Domowe chipsy

Kiedy chcemy przyrządzić sobie domową przekąskę na wieczór, warto sięgnąć po obierki z ziemniaków, które robiliśmy na obiad. Wystarczy, jak dokładnie je umyjemy i wymieszamy w misce z przyprawami i olejem. Następnym krokiem będzie wyłożenie ich na blaszce, na której znajduje się papier do pieczenia i włożenie ich do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut.

Obierki w tempurze

Jest to przekąska inspirowana kuchnią azjatycką, w której taki sposób przyrządzania krewetek lub warzyw jest bardzo popularny. Tempura to nic innego jak masa, która przygotowywana jest z jajka, wody i mąki pszennej. Umyte obierki należy zamoczyć w takim cieście, a następnie usmażyć w gorącym tłuszczu i podawać z sosem sojowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.