W Poznaniu do szpitala im. Franciszka Raszei zgłosiło się dwadzieścia jeden osób z objawami zatrucia grzybami. Na szczęście obawy lekarzy nie potwierdziły najgorszego - zatrucia śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Pacjenci zgłosili się do szpitala zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów, co pozwoliło na odpowiednio szybkie rozpoznanie przyczyny zatrucia. Najprawdopodobniej podczas grzybobrania ktoś pomylił grzyb jadalny z niejadalnym.
Nie zbierajmy grzybów, których nie znamy
- apeluje toksykolog z poznańskiego szpitala, dr Eryk Matuszkiewicz
Zatrucia grzybami w Polsce niestety zdarzają się coraz częściej, a okres jesienny sprzyja wyprawom na grzybobranie, co nie raz może skończyć się fatalnie. Mnóstwo gatunków niejadalnych i trujących grzybów łudząco przypomina jadalne okazy i taka pomyłka może kosztować nas zdrowie, a w skrajnych przypadkach nawet życie.
Najbardziej trującymi grzybami występującymi w Polsce są: muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor cytrynowy, piestrznica kasztanowata. Zjedzenie któregoś z nich w wielu przypadkach kończy się zgonem. Substancje toksyczne zawarte w tych grzybach atakują nerki, wątrobę, a także śledzionę i serce.
Co się stanie, jeśli przez przypadek zjemy któregoś z tych grzybów, na przykład muchomora sromotnikowego?
On jest potencjalnie śmiertelny. Powoduje piorunującą, gwałtownie postępującą niewydolność wątroby, która pociąga za sobą niewydolność wielonarządową. W ciągu 2-3 dni może dojść do zgonu, jeśli nie znajdziemy możliwości przeszczepienia wątroby.
- dodaje dr Eryk Matuszkiewicz.
Objawy zatrucia grzybami:
Na szczęście pacjenci z poznańskiego szpitala są już w dobrej formie i wrócili do swoich domów. Dużo bardziej niebezpieczna sytuacja miała miejsce miesiąc temu we Wrocławiu, gdzie do szpitala trafiło siedem osób po zjedzeniu trujących muchomorów - dwie osoby miały styczność z muchomorem sromotnikowym i ich stan był ciężki. Trzy osoby miały spożyć muchomora plamistego, który nie jest tak silnie trujący jak muchomor sromotnikowy. Dwie kolejne przechodziły jedynie ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.