Użyjesz go do jajek, a także pomoże w ogrodzie. Ma wiele zastosowań i zachęcającą cenę

Ten płyn jest znany wszystkim, ale mało kto go docenia. Swoje zastosowanie zdobywa nie tylko w kuchni, a także i w domowym ogrodzie i porządkach. Czym jest tajemniczy napój, o którym czasem się zapomina?

Ocet jabłkowy to znany, ale nie zawsze doceniany produkt, który ma wiele zastosowań. Najczęściej jest wykorzystywany w kuchni jednak użycie go w domowych obowiązkach również może przynieść niespodziewane efekty. Mało kto wie, jak obchodzić się z tym produktem i do czego może go użyć. Dlatego przedstawiamy kilka możliwości, które nie dla wszystkich są oczywiste. Dodatkowo można go kupić za grosze lub wykonać taką mieszankę samodzielnie w domu.

Zastosowanie octu jabłkowego

#1 Na pomoc zwiędłym ziołom

Jeśli po zakupie świeżo ściętych ziół zapomniałeś o nich i nie wstawiłeś ich do wody to nic straconego. Pomimo że stracą na swoim wyglądzie możesz jeszcze je uratować. Sposobem na świeże rośliny jest wstawienie ich do naczynia ze specjalną mieszanką. Jest nią woda z łyżeczką octu jabłkowego. Efekt jest zaskakująco szybki.

#2 Gotowanie jajek

Produkt ten jest także dobrym dodatkiem do gotowanych jajek. Nie zmienia on ich smaku, a sprawia, że w trakcie gotowania ich skorupka nie zacznie pękać. Dzięki hamowaniu procesu pękania jajka będą lepiej się obierać, a także nie zaburzy to ich wyglądu.

#3 Pomoże w przygotowaniu idealnej bezy

Ocet bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach, a szczególnie, wtedy gdy chce się przygotować bezę. Kilka kropel tego produktu dodane do masy sprawią, że wypiek pozostanie odpowiednio gęsty. Dodatkowo zachowa swoją konsystencję. Jeśli przed użyciem tego składnika obawiasz się, że będzie on wyczuwalny w wypieku to nie masz się o co martwić. W momencie pieczenia cały jego aromat po prostu wyparuje.

#4 Czyszczenie lodówki

Produkt, o którym jest dziś mowa sprawdzi się również w czyszczeniu zabrudzeń. Jest także bronią na nieprzyjemne zapachy. Wystarczy, że namoczysz ściereczkę niewielką jego ilością i przetrzesz urządzenie. Nie tylko pozbędziesz się bakterii, a także specyficznej woni.

#5 Pomoże złagodzić smak

Jeśli potrawa, którą ugotowałeś jest za ostra przez przesadzenie z przyprawami możesz jeszcze złagodzić jej smak. Na ratunek przychodzi ocet jabłkowy, który dzięki swojej delikatności pomaga z tym problemem.

Więcej o: