Więcej o tłustym czwartku przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Lara Gessler była gościnią naszego podcastu femiTALK, który prowadzi Aga Kozak. Jako że córka Magdy Gessler jest cukierniczką i właścicielką słynnego warszawskiego lokalu, który sprzedaje różnego rodzaju słodkości, prowadząca nie mogła nie spytać jej o pączki.
- Jak wybrać idealny pączek? Masz jakieś swoje wyznaczniki? - zapytała.
Z mojej perspektywy ważne jest przede wszystkim to, żeby był świeży. Jest teraz bardzo dużo pączków, które są z proszku. Są sprzedawane tak, że musisz je zjeść na ciepło i niby są smażone na bieżąco. Jak wystygną, będą kamieniem i będą totalnie nie do zjedzenia.
Nie jest to jednak jedyny warunek Lary Gessler. Cukierniczka wspomniała też o słynnej już jasnej obwódce. Poza tym zdradziła również, na co powinniśmy zawsze zwracać uwagę, gdy wchodzimy do cukierni. Jesteście ciekawi, o co chodziło Larze? Obejrzyjcie poniższe wideo, na którym szczegółowo opowiada o wyborze najlepszego pączka i wyjawia, które ona lubi najbardziej:
Wiemy, że nie wszyscy w tym roku staną w kolejce po ulubione słodkości. Część z was z pewnością będzie smażyć pączki w domu. Wszystko jedno, czy będziecie robić to po raz pierwszy, czy jesteście już domowopączkowymi wyjadaczami, polecamy wam nasz przepis. Poniżej znajdziecie listę składników oraz sposób przygotowania:
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Drożdże wkrusz do naczynia, zasyp łyżeczką cukru, wlej trzy łyżki ciepłego mleka (uważaj, żeby nie było za gorące, żeby nie zabić drożdży), wymieszaj i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
Do drugiego, większego naczynia wsyp mąkę, resztę cukru, sól, wbij jajko i żółtka. Pokrój na kawałki masło i dodaj do reszty składników. Na końcu wlej wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.
Ciasto powinno być luźne i klejące. Jeśli klei się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki, ale nie więcej niż 50 g. Posmaruj miskę olejem, włóż do niej wyrobione ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. Pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj i odstaw jeszcze raz na około 30 minut.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy już będzie gorący, kładź na nim wyrośnięte pączki i smaż przez około cztery minuty. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziej je dżemem lub konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem lub polej lukrem. Wierzch ozdób skórką pomarańczową.