Mateusz Gessler sprzedaje wielkanocne potrawy. Ile kosztują sernik i beza? Lepiej złapcie się krzesła

Nie wszyscy dania wielkanocne przygotowują sami. Część osób decyduje się kupić gotowe potrawy, które sprzedają restauracje. Świąteczną ofertę przygotował również Mateusz Gessler. Ile trzeba zapłacić za kiełbasę, pasztet czy ciasto? Od niektórych cen może rozboleć głowa.

Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Niedawno pisaliśmy o wielkanocnej ofercie Delikatesów Magdy Gessler. Gotowe świąteczne potrawy można kupić też u Mateusza Gesslera. Gdzie jest taniej? Wszystko zależy od dania, na które się zdecydujemy. 

Ile kosztują święta u Mateusza Gesslera? Ceny ciast mogą zszokować

U Mateusza Gesslera wybór jest spory. Są pasztety, kilka rodzajów kiełbasy i innych mięs, faszerowane jajka, kilka zup, dania mączne (np. kopytka i kluski śląskie), dodatki do dań, pieczywo oraz kilka rodzajów deserów, w tym oczywiście mazurek, sernik czy keks. Jest zatem z czego wybierać, ale trzeba też przygotować się na wysokie ceny. Nas chyba najbardziej zmroziły ceny ciast. Za sernik wiedeński (800 g) trzeba zapłacić 120 zł, za tort czekoladowy 180 zł, tyle samo za bezę z truskawkami. Baba drożdżowa 600 g kosztuje 60 zł (u Magdy Gessler 88 zł, ale waży aż 1,2 kg), a mazurek kajmakowy (500 g) - 80 zł. U restauratorki mazurek kajmakowy kupimy taniej, bo za 60 zł, nie wiadomo jednak, ile wypiek waży.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na wielkanocną paschę z kaszy jaglanej

Warto przy tym dodać, że nie są to ceny, które urwały się z choinki. W grudniu 2022 roku Dziennik Wschodni sprawdzał, ile kosztują ciasta w lubelskich cukierniach przed Bożym Narodzeniem. W jednym z lokali serniki oraz szarlotka z bezą kosztowały 130 zł, a strucle od 110 do 130 zł. Inna cukiernia swoje wypieki sprzedawała jeszcze drożej: sernik nowojorski za 170 zł, a tort marchewkowy za 160 zł. Właścicielka jednej z cukierni przyznała, że ceny deserów są u niej o ok. 40 procent wyższe niż przed rokiem.

Gdzie jest taniej? Porównanie cen u Magdy Gessler i Mateusza Gesslera

Ile kosztują inne produkty u Gesslera? Biała kiełbasa parzona (500 g) to wydatek rzędu 38 zł. U Magdy Gessler za taką samą wagę zapłacimy 37,50, różnica nie jest więc duża. Zarówno u Magdy, jak i u Mateusza dostępne są też faszerowane jajka kurze. W Delikatasach można wybrać dwie opcje - albo pięć połówek faszerowanych pieczarkami i koprem za 35 zł, albo pięć połówek nadziewanych polską szynką za 38 zł. U Gesslera z kolei można kupić 12 połówek za 48 zł. Oznacza to, że jedna połówka kosztuje 4 zł, zaś u prowadzącej Kuchenne rewolucje - 7 zł. 

Obydwoje w ofercie mają też sos tatarski. U Gesslera słoik 400 g kosztuje 36 zł, a u restauratorki za 200 g sosu z dodatkiem grzybów zapłacimy 39 zł. U Mateusza bardziej opłaca się też zamówić sałatkę jarzynową - pół kilo kosztuje 46 zł, podczas gdy u Magdy zapłacimy 41 zł, ale za 300 g.

Jak prezentują się ceny zup? Magda Gessler żur na prawdziwkach (900 ml) sprzedaje za 75 zł. U Mateusza tyle samo żurku na zakwasie z białą kiełbasą kupimy z kolei za 56 zł.

Dlaczego jest tak drogo?

Na to pytanie nie ma oczywiście jednej odpowiedzi, ale powody nie są raczej zaskakujące. Wpływ na ceny z pewnością ma wysoka inflacja. Przypomnijmy, że w lutym 2023 roku wyniosła aż 18,4 proc. i była najwyższa od 1996 roku, kiedy wynosiła 19,9 proc. W związku z tym drożeją nie tylko poszczególne produkty potrzebne do przygotowywania potraw, lecz także rosną koszty utrzymania lokalu (np. prąd) oraz koszty transportu.

Nie zapominajmy też, o czyich potrawach mówimy. Zarówno Magda Gessler, jak i Mateusz Gessler podkreślają, że ich dania powstają z wysokiej jakości składników. Do tego nie oszukujmy się - płacimy również za nazwisko, która zna przecież cała Polska.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.