Przetestował jedzenie w restauracji po kuchennych rewolucjach. Stanowczo podkreśla: Robię lepszą

Kuchenne rewolucje to popularny program, który pokazuje, jak Magda Gessler zmienia polską gastronomię. Youtuber postanowił sprawdzić, czy kilka miesięcy po emisji programu, jedzenie w restauracji w Białymstoku dalej smakuje dobrze. Końcowy komentarz wiele wyjaśnia.
Zobacz wideo Plotek z wizytą u Magdy Gessler. Jak wygląda wnętrze restauracji?

Magda Gessler to bez wątpienia najpopularniejsza restauratorka w Polsce oraz autorytet w dziedzinie kulinarnej. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w programie „Kuchenne rewolucje", gdzie pomaga innym restauratorom w podrasowaniu ich biznesu. Gdy opuszcza lokale, nad którymi przez kilka dni sprawowała piecze, wiele osób postanawia spróbować, czy coś się tam zmieniło. Również youtuber Książulo nie mógł sobie odmówić tej przyjemności. Odwiedził restaurację Angelino Pasta Wino, która znajduje się w Białymstoku. Jak podkreśla twórca, Gessler określa to miejsce jako najlepszą włoską restaurację w Polsce. Czy na pewno tak jest? Zdania są podzielone.

Test smaku restauracji po Kuchennych rewolucjach

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja serwuje kuchnię włoską. Specjalizuje się w makaronach, a także w aromatycznych winach. Tak jak restauratorka mówiła w programie, temu miejscu brakowało dopieszczenia w sferze wizualnej, a także kogoś, kto mógł ją szczerze polecić. Jednak dania od zawsze smakowały dobrze. Aby jak najlepiej ocenić to, co jest tam podawane, twórca postanowił wybrać wiele wariantów dań. Z karty zamówił zupę grzybową, spaghetti carbonara, tagliatelle alla norma, czyli makaron, lekko pikantny sos pomidorowy, bakłażan, oliwki zielone i ser pecorino romano. Zdecydował się także na gnocchi, a na deser wybrał tiramisu z przepisu samej Magdy Gessler i delikatną panna cottę.

W pierwszej kolejności przyszła zupa borowikowa. Za talerz z dodatkiem grzanek trzeba w tym miejscu zapłacić 30 zł. Okazała się ona gęsta, ciemna i bardzo aromatyczna. Po spróbowaniu można było usłyszeć słowa zachwytu.

Bardzo mocno czuć zapach grzybów. [...] Nigdy nie jadłem tak mocno esencjonalnej zupy grzybowej. Niesamowicie mocny smak. Przepyszna jest, aksamitna, mistrzostwo. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest to najlepsza zupa grzybowa, jaką jadłem w moim życiu.

Zaraz za zupą zostały podane makarony. Pierwszy z nich, czyli tagliatelle alla norma (37 zł) stał się faworytem twórcy. Pomimo braku mięsa, danie to okazało się bardzo smaczne, treściwe, a porcja była satysfakcjonująca. Na tle tej potrawy, dwa kolejne makarony wypadły słabo. Po spróbowaniu carbonary (35 zł) mężczyzna stwierdził, że spodziewał się czegoś lepszego.

Widać tutaj grudki z jajek, trochę się z tego zrobiła jajecznica. Nie powinno tak być, bo jest za bardzo ścięta. Nie wiem, czy to będzie za dużo powiedziane, gdy powiem, że robię lepszą.

Ostatnią makaronową propozycją okazały się gnocchi podawane z pesto bazyliowym i serem (33 zł). Ta potrawa okazała się smaczna, lecz duża porcja i nużący smak sprawiają, że cały talerz jest niemożliwy do zjedzenia. Jednak danie to jest lekkie i dalej można się nim najeść.

Ostatnimi zamówionymi pozycjami były desery. Tiramisu z przepisu Magdy Gessler kosztowało 25 zł. Zamówiono także panna cottę. Według twórcy kakaowa słodycz była przepyszna, a wybranie się tylko na to do tego lokalu byłoby dobrym ruchem. Panna cotta to połączenie delikatnego smaku z owocowym musem, jednak youtuber stwierdził, że nie są to jego smaki.

 

Podsumowując, za wszystkie dania Książulo zapłacił 489 zł. Odniósł się także do stwierdzenia, że to najlepsza włoska restauracja w Polsce. Możemy od niego usłyszeć

Czy jest to najlepsza restauracji w Polsce? Nie. [...] Może jest to najlepsza włoska restauracja w Białymstoku. Znam chociaż jedną knajpę w Warszawie, która jest lepsza. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: