Zdrowe gotowanie wcale nie jest trudne, jednak trzeba nauczyć się kilku podstaw, które będą przydatne na każdym etapie. Jedną z takich podstaw jest właśnie sposób obróbki mięsa. Który z nich jest najlepszy? Odpowiadamy.
Najgorszą metodą obróbki mięsa jest oczywiście ta najpopularniejsza. Smażenia na patelni zdecydowanie powinniśmy się wystrzegać. Podczas tej metody mięso traci wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Wchłania też sporo tłuszczu, przez co staje się m.in. bardziej kaloryczne, co może przyczyniać się do rozwoju chorób serca i otyłości.
Przygotowując mięso, warto postawić na gotowanie i pieczenie. To najzdrowsze metody obróbki. Do gotowania nie używamy tłuszczu, co wpływa pozytywnie na naszą dietę i zdrowie. Jest też jednak pewien poważny minus tej metody. Gotując, wygotowujemy witaminy, jednak wciąż pozostaje w nim wiele cennych substancji.
Jeśli mamy możliwość, powinniśmy postawić na gotowanie na parze. Witaminy i składniki odżywcze zostają wówczas lepiej zachowane. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, sole mineralne nie rozpuszczają się, a potrawy nie absorbują wody, która zmienia ich konsystencję czy smak.
Pieczenie pozwala na przygotowanie dań, które będą o wiele zdrowsze od tych przygotowanych na patelni. Jeśli nie przesadzimy z temperaturą i czasem pieczenia, będą też soczyste i kruche, a na dodatek lekkostrawne.