Jaka obróbka mięsa jest najzdrowsza? Te dwie metody nie mają sobie równych

Jaka obróbka mięsa jest najzdrowsza? Zastanawia się nad tym wielu z nas. Okazuje się, że dwie nie mają sobie równych. Niestety najczęściej wybieramy tę najmniej zdrową opcję. Czego zatem się wystrzegać i w jaki sposób zmienić nawyki, by zadbać o zdrowie?

Zdrowe gotowanie wcale nie jest trudne, jednak trzeba nauczyć się kilku podstaw, które będą przydatne na każdym etapie. Jedną z takich podstaw jest właśnie sposób obróbki mięsa. Który z nich jest najlepszy? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jaka obróbka mięsa jest najzdrowsza? Z tej metody lepiej zrezygnować 

Najgorszą metodą obróbki mięsa jest oczywiście ta najpopularniejsza. Smażenia na patelni zdecydowanie powinniśmy się wystrzegać. Podczas tej metody mięso traci wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Wchłania też sporo tłuszczu, przez co staje się m.in. bardziej kaloryczne, co może przyczyniać się do rozwoju chorób serca i otyłości. 

Gotowanie i pieczenie - metody obróbki mięsa. To na nie warto postawić 

Przygotowując mięso, warto postawić na gotowanie i pieczenie. To najzdrowsze metody obróbki. Do gotowania nie używamy tłuszczu, co wpływa pozytywnie na naszą dietę i zdrowie. Jest też jednak pewien poważny minus tej metody. Gotując, wygotowujemy witaminy, jednak wciąż pozostaje w nim wiele cennych substancji. 

Jeśli mamy możliwość, powinniśmy postawić na gotowanie na parze. Witaminy i składniki odżywcze zostają wówczas lepiej zachowane. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, sole mineralne nie rozpuszczają się, a potrawy nie absorbują wody, która zmienia ich konsystencję czy smak. 

Pieczenie pozwala na przygotowanie dań, które będą o wiele zdrowsze od tych przygotowanych na patelni. Jeśli nie przesadzimy z temperaturą i czasem pieczenia, będą też soczyste i kruche, a na dodatek lekkostrawne. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA