Pączki z tych serków robią się same. Zapomnij o długich godzinach w kuchni i strzelającym tłuszczu

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc to idealna pora, by znaleźć w końcu idealny przepis. Pączki z serków homogenizowanych to po prostu złoto. Nie spędzicie w kuchni wielu godzin, a o strzelającym tłuszczu podczas smażenia raczej możecie zapomnieć. Jak zrobić te pączki? Podpowiadamy.

Tłusty czwartek w 2024 roku wypada 8 lutego. Dzień ten zbliża się nieubłaganie, więc warto zapisać ten przepis. Te pączki po prostu rozpływają się w ustach, a te ze sklepu nie mogą się z nimi równać. Jak przygotować pączki z serków homogenizowanych? Oto przepis na domowe pączki.

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Mini pączki z serków homogenizowanych. Większość składników na pewno masz w kuchni 

Przepis na mini pączki na tłusty czwartek musi być dobry. I ten właśnie taki jest. Możecie w ciemno polecać go babciom, mamom, siostrom i koleżankom. Łakocie zawsze wychodzą świetnie. Czego zatem potrzebujemy do przygotowania pączków? Oto lista składników. 

Składniki: 

  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (250 g), 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • dwa jajka, 
  • łyżka rumu
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder lub lukier. 

Domowe pączki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Domowe pączki można zrobić w naprawdę łatwy sposób. Nie ma się czego obawiać i od razu załamywać rąk tylko brać się do pracy. Gwarantuję, że jak zrobisz je choć raz, to będą pojawiać się w twoim domu nie tylko w tłusty czwartek.  

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  2. Zmiksuj serek homogenizowany z jajkami, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i rumem. 
  3. Przygotuj patelnię i wlej na nią tyle oleju, aby sięgał mniej więcej do połowy jej wysokości.   
  4. Z przygotowanego ciasta formuj niewielkie kulki. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je na rozgrzaną patelnię z olejem bezpośrednio po uformowaniu mini pączków. Smaż pączki przez około pięć minut aż do uzyskania złotej barwy.  
  5. Przestudzone pączki posyp obficie cukrem pudrem lub polej lukrem
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.