Czerwona soczewica do obiadu to obłędny pomysł. Stanowi jakościowe źródło białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Mowa tutaj o witaminie K, B6, kwasie pantotenowym oraz o tiaminie czy kwasie foliowym, który pozytywnie wpływa na metabolizm energetyczny.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Pyszna i rozgrzewająca zupa na zimę. Przepis na zupę z czerwonej soczewicy
Zupa z soczewicy jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Warto przygotowywać ją cały rok, jednak nie oszukujmy się - najlepiej smakuje zimą, bo rozgrzewa po prostu doskonale. Jej ugotowanie jest banalnie proste, więc warto zakasać rękawy i brać się do pracy.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- pół torebki czerwonej soczewicy lub puszka soczewicy w zalewie,
- 1 l bulionu drobiowego albo warzywnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- posiekany koperek,
- kilka łyżek oliwy,
- opcjonalnie 100 ml śmietany 18 proc.
Zupa z soczewicy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kilka łyżek oliwy z oliwek rozgrzewamy na dnie garnka. Obieramy cebulę i siekamy ją na drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż składniki zaczną się rumienić.
- Myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach marchewkę i również dodajemy ją do garnka.
- Podobnie postępujemy z ziemniakami. Dodajemy też soczewicę i zalewamy wszystko bulionem.
- Zagotowujemy zupę i przyprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem, solą. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Dodajemy pomidory i dalej gotujemy.
- Opcjonalnie zaprawiamy śmietaną. Smacznego!