• Link został skopiowany

Masz chęć na pożywną i rozgrzewającą zupę? Postaw na strączki. Ale nie fasolę czy groch

Zupa z soczewicy to strzał w dziesiątkę - szczególnie zimą. Smakuje doskonale, pięknie się prezentuje, a na dodatek rozgrzewa jak żadna inna. Oto sprawdzony przepis, który zawsze spełnia mojego oczekiwania.
Zupa z soczewicy (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. ?ukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Czerwona soczewica do obiadu to obłędny pomysł. Stanowi jakościowe źródło białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Mowa tutaj o witaminie K, B6, kwasie pantotenowym oraz o tiaminie czy kwasie foliowym, który pozytywnie wpływa na metabolizm energetyczny.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Pyszna i rozgrzewająca zupa na zimę. Przepis na zupę z czerwonej soczewicy 

Zupa z soczewicy jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Warto przygotowywać ją cały rok, jednak nie oszukujmy się - najlepiej smakuje zimą, bo rozgrzewa po prostu doskonale. Jej ugotowanie jest banalnie proste, więc warto zakasać rękawy i brać się do pracy.  

Składniki: 

  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki, 
  • 1 cebula czerwona, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • pół torebki czerwonej soczewicy lub puszka soczewicy w zalewie, 
  • 1 l bulionu drobiowego albo warzywnego, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • posiekany koperek, 
  • kilka łyżek oliwy, 
  • opcjonalnie 100 ml śmietany 18 proc. 

Zupa z soczewicy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Kilka łyżek oliwy z oliwek rozgrzewamy na dnie garnka. Obieramy cebulę i siekamy ją na drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż składniki zaczną się rumienić.  
  2. Myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach marchewkę i również dodajemy ją do garnka. 
  3. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Dodajemy też soczewicę i zalewamy wszystko bulionem. 
  4. Zagotowujemy zupę i przyprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem, solą.  Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Dodajemy pomidory i dalej gotujemy. 
  5. Opcjonalnie zaprawiamy śmietaną. Smacznego! 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: