To warzywo jemy każdego dnia. Nie zdajemy sobie sprawy, jak może być niebezpieczne. Lepiej uważać

Ziemniaki to nieodłączny element polskiego obiadu. Przygotowujemy je w naprawdę wielu postaciach, a tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mogą być dla nas szkodliwe. Jakich ziemniaków powinniśmy się wystrzegać? Odpowiadamy.

Ziemniaki to świetny dodatek do różnorodnych obiadów. Doskonale sprawdzają się również jako główne elementy dania. Można wyczarować z nich prawdziwe cuda - obłędnie smaczne i sycące potrawy. Trzeba jednak pilnować się, by nie zjeść nieodpowiednich ziemniaków, które mogą zagrozić naszemu zdrowiu. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Tych ziemniaków lepiej unikać. Możemy się nimi poważnie zatruć  

Ziemniaki to obłędnie pyszne warzywo, które warto wykorzystywać w kuchni. Należy jednak uważać na niektóre z nich. Często obierając ziemniaki, nie przyglądamy się im, a niektóre oznaki mogą ochronić nas przed zatruciem. Warto więc dokładniej selekcjonować kupione w sklepie czy na targu bulwy. 

Zagrożeniem dla człowieka jest solanina znajdująca się w ziemniakach. To toksyczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w jego bulwach. Jej ilość wzrasta pod wpływem światła słonecznego, więc zielone ziemniaki należy sobie odpuścić, ponieważ są najbardziej niebezpieczne. Jeśli podczas obierania zauważymy zielone plamki, odetnijmy tę część lub zrezygnujemy z ugotowania całej bulwy. Należy również uważać na ziemniaki z pęknięciami i zasinieniami (odciąć je), a te, które są spleśniałe wyrzucić do kosza.

Objawy zatrucia ziemniakiem. Solanina jest bardzo niebezpieczna 

Solanina zawarta w ziemniakach może być bardzo niebezpieczna dla człowieka. Objawy zatrucia pokarmowego wywołane tym toksycznym związkiem to: 

  • biegunka, 
  • bóle głowy, 
  • zawroty głowy, 
  • zaburzenia widzenia, 
  • nudności, 
  • wymioty, 
  • bóle brzucha, 
  • drgawki, 
  • w skrajnych przypadkach śmierć. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA