Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W 2024 roku będziemy obchodzić go w czwartek 8 lutego. Wszyscy ruszymy więc tłumnie do sklepów i cukierni, by skosztować choćby jednego pączka. A ile kosztują pączki u Piotra Adamczyka? Niektórych cena może zwalić z nóg.
Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy
Ile kosztują pączki u Piotra Adamczyka? Jedno jest pewne - tanio nie jest
W tym roku za jednego pączka w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony" trzeba zapłacić zawrotną kwotę, bo aż 22 zł, czyli o 4 zł więcej niż w 2023 roku. Jak podaje Onet, z kolei u Piotra Adamczyka w jego restauracji i cukierni "Stary Dom" za pączka zapłacimy nieco mniej. W 2023 roku aktor wycenił pączka na 10 zł. Teraz zapłacimy już 12 zł za sztukę. I choć jest taniej niż u Magdy Gessler, to kwota i tak dość wysoka, gdyż w cukierniach i pączkarniach za pączka płacimy średnio 4-7 złotych.
Pączki Magdy Gessler bez kupowania w cukierni. 22 zł za kilka, a nie jednego pączka
Autorski przepis Magdy Gessler na pączki pozwoli nam na przygotowanie wyjątkowych pączków dla całej rodziny. Będzie to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż zakup słodkości dla całej rodziny w "Słodki Słony".
Składniki:
- 2 kg mąki,
- 300 g cukru,
- 30 jajek,
- 500 g masła,
- 500 ml mleka,
- 40 g cukru waniliowego,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1,5 kg konfitury z róży,
- 500 ml domowego lukru,
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 2,5 kg smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do rondelka, wsyp również 100 g cukru i zagotuj. Do ciepłego płynu wrzuć pokruszone drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie cały czas mieszając, dodaj szklankę mąki. Zdejmij z ognia i pozostaw do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsyp pozostały cukier, sól i cukier waniliowy. Do tych składników wbij 10 całych jajek i 20 żółtek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Taką mieszankę podgrzej do około 35 stopni Celsjusza.
- Po wyrośnięciu drożdży połącz je z przygotowaną mieszanką jajeczną. Do całości wsyp przesianą przez sitko mąkę. Powinno jej być około 1,2 kg. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj więcej mąki.
- Przygotowaną masę pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-2 godziny, do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrób ciasto, aby je napowietrzyć.
- Po wyrośnięciu przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek uformuj w rulon i pokrój na mniejsze części.
- Każdą kulkę uformuj ręcznie na placek. Na jego środek nałóż konfiturę i dokładnie sklej. Po zawinięciu przygotuj z nich zgrabne kulki.
- Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce i przykryj ściereczką.
- W tym czasie w garnku rozgrzej tłuszcz do 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucaj podrośnięte pączki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Udekoruj domowym lukrem i skórką z pomarańczy.