Chcesz zjeść pączka od Piotra Adamczyka? Przed wyjściem lepiej wypchaj portfel pieniędzmi

Ile kosztują w tym roku pączki u Piotra Adamczyka? Jeśli planujesz zakupy w cukierni aktora na warszawskim Mokotowie, lepiej przed wyjściem wypchaj portfel pieniędzmi. W tym roku te słodkie łakocie są jeszcze droższe.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W 2024 roku będziemy obchodzić go w czwartek 8 lutego. Wszyscy ruszymy więc tłumnie do sklepów i cukierni, by skosztować choćby jednego pączka. A ile kosztują pączki u Piotra Adamczyka? Niektórych cena może zwalić z nóg. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Ile kosztują pączki u Piotra Adamczyka? Jedno jest pewne - tanio nie jest 

W tym roku za jednego pączka w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony" trzeba zapłacić zawrotną kwotę, bo aż 22 zł, czyli o 4 zł więcej niż w 2023 roku. Jak podaje Onet, z kolei u Piotra Adamczyka w jego restauracji i cukierni "Stary Dom" za pączka zapłacimy nieco mniej. W 2023 roku aktor wycenił pączka na 10 zł. Teraz zapłacimy już 12 zł za sztukę. I choć jest taniej niż u Magdy Gessler, to kwota i tak dość wysoka, gdyż w cukierniach i pączkarniach za pączka płacimy średnio 4-7 złotych.  

Pączki Magdy Gessler bez kupowania w cukierni. 22 zł za kilka, a nie jednego pączka 

Autorski przepis Magdy Gessler na pączki pozwoli nam na przygotowanie wyjątkowych pączków dla całej rodziny. Będzie to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż zakup słodkości dla całej rodziny w "Słodki Słony". 

Składniki: 

  • 2 kg mąki, 
  • 300 g cukru, 
  • 30 jajek, 
  • 500 g masła, 
  • 500 ml mleka, 
  • 40 g cukru waniliowego, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • 100 g świeżych drożdży, 
  • 1,5 kg konfitury z róży, 
  • 500 ml domowego lukru, 
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 
  • 2,5 kg smalcu do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko wlej do rondelka, wsyp również 100 g cukru i zagotuj. Do ciepłego płynu wrzuć pokruszone drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie cały czas mieszając, dodaj szklankę mąki. Zdejmij z ognia i pozostaw do wyrośnięcia. 
  2. Do większej miski wsyp pozostały cukier, sól i cukier waniliowy. Do tych składników wbij 10 całych jajek i 20 żółtek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Taką mieszankę podgrzej do około 35 stopni Celsjusza. 
  3. Po wyrośnięciu drożdży połącz je z przygotowaną mieszanką jajeczną. Do całości wsyp przesianą przez sitko mąkę. Powinno jej być około 1,2 kg. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj więcej mąki. 
  4. Przygotowaną masę pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-2 godziny, do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrób ciasto, aby je napowietrzyć. 
  5. Po wyrośnięciu przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek uformuj w rulon i pokrój na mniejsze części. 
  6. Każdą kulkę uformuj ręcznie na placek. Na jego środek nałóż konfiturę i dokładnie sklej. Po zawinięciu przygotuj z nich zgrabne kulki. 
  7. Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce i przykryj ściereczką. 
  8. W tym czasie w garnku rozgrzej tłuszcz do 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucaj podrośnięte pączki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. 
  9. Po wysmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Udekoruj domowym lukrem i skórką z pomarańczy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA