Racuchy Lewandowskiej różnią się od klasyków. Nie używa mąki pszennej, a mleko zamienia na ten składnik

Racuchy to słodkie placuszki, które bardzo chętnie wykonujemy. Jemy je na śniadanie, kolacje, a w niektórych domach pojawiają się jako obiad. Ania Lewandowska również uwielbia je przyrządzać, jednak jej wersja znacznie różni się od tradycyjnej. Zachodzące zmiany można zauważyć w składnikach.

Ania Lewandowska wie, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w życiu każdego człowieka. Dzięki tej wiedzy potrafi łączyć pyszne i słodkie smaki ze zdrowymi składnikami. Na jej blogu można znaleźć wiele przepisów na takie właśnie dania i przekąski. Jej popularne kulki mocy są zarówno słodkie jak i pełnowartościowe. Abyśmy mogli rozkoszować się w takiej wersji jeszcze innymi smakołykami, postanowiła nieco zmienić receptury najpopularniejszych potraw.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy znanej sportsmenki wyróżniają się na tle tych, które znamy z dzieciństwa. Spoglądając na przepis od razu można stwierdzić, że nie oszczędza ona na dodatkach. Gwarantuje to z pewnością najlepsze doznania smakowe. Jednak to nie wszystko. W przepisie nie znajdziemy mąki pszennej, bowiem zamieniona jest na owsianą. Natomiast zamiast mleka, Lewandowska wlewa napój kokosowy.

Przepis na racuchy Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 350 ml napoju kokosowego,
  • 400 g mąki owsianej,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jabłko,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • łyżeczka miodu,
  • dżem brzoskwiniowy,
  • płatki owsiane,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Do wysokiego naczynia wlej napój kokosowy, wbij jajko, przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia składników.
  3. Do powstałej masy dodaj starte jabłko, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzanym tłuszczu wykładaj masę, formując zgrabne placuszki.
  5. Tak przygotowane smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Racuchy podawaj wysmarowane dżemem, polane miodem i obsypane płatkami owsianymi oraz rodzynkami. Smacznego!
Więcej o: