-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuchy Lewandowskiej różnią się od klasyków. Nie używa mąki pszennej, a mleko zamienia na ten składnik
Racuchy Lewandowskiej różnią się od klasyków. Nie używa mąki pszennej, a mleko zamienia na ten składnik
Racuchy to słodkie placuszki, które bardzo chętnie wykonujemy. Jemy je na śniadanie, kolacje, a w niektórych domach pojawiają się jako obiad. Ania Lewandowska również uwielbia je przyrządzać, jednak jej wersja znacznie różni się od tradycyjnej. Zachodzące zmiany można zauważyć w składnikach.
Ania Lewandowska wie, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w życiu każdego człowieka. Dzięki tej wiedzy potrafi łączyć pyszne i słodkie smaki ze zdrowymi składnikami. Na jej blogu można znaleźć wiele przepisów na takie właśnie dania i przekąski. Jej popularne kulki mocy są zarówno słodkie jak i pełnowartościowe. Abyśmy mogli rozkoszować się w takiej wersji jeszcze innymi smakołykami, postanowiła nieco zmienić receptury najpopularniejszych potraw.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy znanej sportsmenki wyróżniają się na tle tych, które znamy z dzieciństwa. Spoglądając na przepis od razu można stwierdzić, że nie oszczędza ona na dodatkach. Gwarantuje to z pewnością najlepsze doznania smakowe. Jednak to nie wszystko. W przepisie nie znajdziemy mąki pszennej, bowiem zamieniona jest na owsianą. Natomiast zamiast mleka, Lewandowska wlewa napój kokosowy.
Przepis na racuchy Anny Lewandowskiej
Składniki
- 350 ml napoju kokosowego,
- 400 g mąki owsianej,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jabłko,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- łyżeczka miodu,
- dżem brzoskwiniowy,
- płatki owsiane,
- rodzynki.
Sposób przygotowania
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Do wysokiego naczynia wlej napój kokosowy, wbij jajko, przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Do powstałej masy dodaj starte jabłko, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzanym tłuszczu wykładaj masę, formując zgrabne placuszki.
- Tak przygotowane smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Racuchy podawaj wysmarowane dżemem, polane miodem i obsypane płatkami owsianymi oraz rodzynkami. Smacznego!