Korea Południowa ma dyplomację kimchi, my moglibyśmy mieć dyplomację pierogową. Pierogi uczyniliśmy bowiem naszym daniem narodowym. Uwielbiamy je nie tylko my, Polacy, lecz także wielu obcokrajowców. To często pierwsza polska potrawa, z którą mają do czynienia - czy to u nas w kraju, czy gdzieś za granicą w restauracji serwującej polską kuchnię. Rzadko można usłyszeć, że pierogi komuś nie zasmakowały. To zasługa między innymi tego, jak różnorodne może być to danie. Ktoś nie lubi lub nie jada mięsa? Nie ma problemu, być może do gustu bardziej przypadną mu pierogi z serem lub z owocami.
Pierogi są więc bardzo często doceniane w różnego rodzaju zagranicznych rankingach i zestawieniach. Niedawno taką listę najlepszych pierogów na świecie stworzył amerykański serwis CNN Travel. Wśród 35 dań nie mogło zabraknąć oczywiście i naszej wersji.
Jak Amerykanie zdefiniowali pieroga (w ogólnym rozumieniu)? Tłumaczą, że jest to kieszonka z ciasta wypełniona słodkim lub pikantnym farszem. Redaktorzy CNN Travel uważają, że najprostsze dania są najlepsze, dlatego to właśnie szeroko pojęte pierogi są najpopularniejszym daniem na całym świecie i mocno zakorzeniły się w kulturach kulinarnych poszczególnych krajów. Często są też postrzegane jako tania i smaczna przekąska, co jeszcze potęguje ich popularność.
Co CNN Travel pisze w swoim zestawieniu o polskich pierogach? Redakcja zauważa, że "pierogi" pochodzą z Europy Środkowo-Wschodniej i najczęściej kojarzone są właśnie z Polską. "Mogą być nadziewane ziemniakami, mięsem mielonym, serem, owocami lub kiszoną kapustą. Zazwyczaj są gotowane, a następnie smażone na maśle z cebulą. To wykończenie stanowi kwintesencję dania i dodaje kolejną warstwę smaku" - czytamy. Redakcja osobno wyróżniła też uszka, przy których zaznaczyła, że są tradycyjnie jedzone w Polsce w czasie Bożego Narodzenia.
Polskie pierogi znalazły się w gronie wielu innych popularnych i uwielbianych na całym świecie pierogowych dań. Wyróżnione zostały między innymi również: włoskie ravioli, chińskie xiaolongbao i wonton, słowackie bryndzowe haluszki, koreańskie mandu, argentyńskie empanadas, indyjskie momo, wywodzące się z kuchni rosyjskiej pielmieni oraz japońskie gyoza i daifuku.